Kalesija 20°

Najstarija kopnena životinja kornjača Jonathan slavi 190 rođendan

Na južnoatlantskom otoku Sveta Helena slavi se rođendan najstarije kopnene životinje na svijetu, sejšelske velike kornjače Jonathana, koja puni 190 godina.

Kuća guvernera otoka, u kojoj je Jonathan proveo veći dio svog života, obilježava ovu priliku otvaranjem na tri dana za posjetioce koji žele proslaviti “historijsku prekretnicu”.

Dužnosnici na otoku, britanskom prekomorskom teritorij, također su izradili niz prigodnih markica.

Iako ne postoje stvarni podaci o njegovom rođenju, smatra se da je Jonathan rođen oko 1832. godine. Doveden je na Svetu Helenu sa Sejšela 1882. godine kao poklon Sir Williamu Grey-Wilsonu, koji je kasnije postao guverner, ali Jonathan bi zapravo mogao imati čak 200 godina, kaže Matt Joshua, šef turizma na Svetoj Heleni.

Prema Guinnessovoj knjizi rekorda, Jonathan je također najstariji chelonian ikada, kategorija koja obuhvaća sve kornjače.

Prethodni najstariji chelonian bio je Tu’i Malila, kornjača koja je doživjela najmanje 188 godina. Kraljevska obitelj Tonge poklonila ga je moreplovcu James Cooku, 1777. godine, Tu’i Malila je umrla 1965. godine.

Na Svetoj Heleni, Jonathan je nešto poput slavne osobe. Ova starija životinja živi uz još tri divovske kornjače, Davida, Emmu i Freda.

Iako je Jonathan zbog starosti ostao slijep i bez njuha, njegov sluh je izvrstan. Prema Guinessovoj knjizi rekorda, dobro reagira na zvuk glasa svog veterinara.

Unatoč tome što su mu neka osjetila sada otkazala, Jonathanov veterinar, Joe Hollins, rekao je Guinnessovoj knjizi rekorda da životinja još uvijek ima dovoljno energije, iako to ovisi o vremenu.

“Za blagih dana, on će se sunčati – njegov dugi vrat i noge potpuno su se ispružili izvan njegove školjke kako bi apsorbirali toplinu i prenijeli je u svoju srž”, rekao je Hollins.

Za hladnijeg vremena radije se “kopa u plijesan lišća ili pokošenu travu i ostaje tamo cijeli dan”.

Hollins je dodao: “Unatoč svojim godinama, Jonathan još uvijek ima dobar libido i često ga se viđa kako se pari s Emmom i ponekad Fredom – životinje često nisu posebno osjetljive na spol!”, piše CNN.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Poziv mladima za učešće u Foto Konkursu 2024: “Bosna i Hercegovin …

Na današnji dan 1993. godine ubijen Hasib ef. Ramić, njegova supruga …

Generacije koje su dočekale izgradnju fiskulturne sale OŠ Kalesija, …

Ahmed Durgutović učenik generacije JU OŠ Memići

Jasmin Smajić kontrolor u finalnoj utakmici Kupa BiH u futsalu

CLOSE
CLOSE