Kalesija 17°

Na današnji dan, u centralnoj Bosni, srušio se helikopter Ujedinjenih naroda

vlasic-5– 1665. U Londonu izbila epidemija kuge u kojoj je umrlo oko 70 000 osoba.

– 1787. Delegati 12 od tadašnjih 13 država SAD potpisali Ustav SAD. Uz kasnije dodate amandmane Ustav je i sada na snazi i najstariji je važeći Ustav na svjetu.

U njemu je prvi put primjenjena ideja francuskog filozofa Montesquiea o podjeli vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku.

–  1857. Rođen ruski fizičar Konstantin Eduardovič Ciolkovski, čije su teorije i otkrića bili osnova za razvoj astronautike. Godine 1903. objavio je prvo djelo iz teorije astronautike “Ispitivanje vasionskog prostora reaktivnim aparatima”.

– 1908. Rođen ruski violinista i dirigent David Fjodorovič Ostrah, jedan od najvećih majstora violine u XX stoljeću. Proslavio se 1935. na međunarodnom takmičenju u Varšavi i 1937. nagradom “Isaj” u Bruxellesu, a potom s velikim uspjehom nastupao širom svjeta.

– 1961. Obješen bivši turski premijer Adnan Menderes, koga je u svibnju 1960. godine oborila vojna hunta generala Cemala Guersela i osudila na smrt zbog izdaje reformskih načela Kemala Ataturka.

– 1997. U blizini Fojnice, u centralnoj Bosni, srušio se helikopter Ujedinjenih naroda u kojem je poginulo 12 predstavnika UN i pomoćnik predstavnika UN za BiH Gerd Wagner.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Poziv za “Kalesijske šampione znanja 2024”

Počela prva konferencija o prevenciji nasilja među djecom i mladima

KUD “7.april” Vukovije Donje organizuje bajramski koncert

Ljeto donosi visoke temperature: Crveno upozorenje najavljeno za sutra

Odmor uz jakuzzi i saunu usred sela, pa još i kravu pomuzeš: Da, u B …

CLOSE
CLOSE