Kalesija 23°

Na Ahiret preselio dr. hfz. Fadil Fazlić

Sinoć (26.03.2012) je na Ahiret preselio dr. hfz. Fadil Fazlić.
Dr. hfz. Fadil Fazlić bio je angažiran na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu kao vanredni profesor na predmetima Kiraet (Učenje Kur'ana) i Da'va (Islamska misija).

Dženaza-namaz će se klanjati u srijedu (28.03) poslije podne-namaza ispred Begove džamije, a ukop će se obaviti u haremu Ferhadije džamije u 14h.  

Dr. hfz. Fadil Fazlić rođen je 01. novembra 1951. godine u Prnjavoru – Kalesija.

Mekteb je završio u rodnom mjestu  pred Osmanom-ef. Gazibegovićem, a osmogodišnju školu je također završio u rodnom mjestu.

Gazi Husrev-begovu medresu završio je školske 1970/71., a hifz 1973. godine. Muhaffizi su mu bili: h. hfz. Sinanudin-ef. Sokolović i h. hfz. Kamil-ef. Silajdžić.

Na Fakultetu islamskih nauka (tada Islamski teološki fakultet) diplomirao je 1986. godine. Magistrirao je 16. decembra 1998. o temi: “Komparacija Hafsovog i Veršovog kira'eta” te doktorirao na istom fakultetu 2004. godine o temi “Mushaf Fadil-paše Šerifovića.”

Trideset pet godina učio je mukabele u mnogim sarajevskim džamijama, a dvadeset i pet godina je bio član Komisije za hifz Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Izveo je osam hafiza: Mensur Malkić, Alija Rahman, Salih Halilović, Behija Durmišević, rođ. Mulaosmanović, Džemila Bektaš, rođ. Barčić, Amira Čakar, rođ. Kadrispahić, Sabiha Hasković i Azra Čiča.

Iza sebe je ostavio nekoliko djela te veliki broj objavljenih članaka. Od objavljenih djela vrijedi istaknuti: „Komparacija  Hafsovog i Veršovog kiraeta” objavljeno 2000. godine, “Mushaf Fadil-paše Šerifovića” objavljeno 2004. godine te „Hafizi u Bosni i Hercegovini u posljednjih 150 godina” objavljeno 2006. godine. Pisao je također stručne radove u Zborniku FIN-a, Takvimu, Muallimu i Preporodu.

 

rijaset.ba

 

Pratite Kalesija Online na Facebooku

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Pripreme za narednu sezonu u FK “Bosna” počinju 1.jula

Kadeti OK “Bosna” osvojili prvo mjesto na turniru u Zenici

U Bosni uvijek imaš prijatelja: Sirijcu Abdurahmanu pružili dom i lj …

Dočekuša, razgovoruša, sikteruša, pije se sa merakom: U Kalesiji 7 …

Ovo su simptomi toplotnog udara kod pasa i mačaka

CLOSE
CLOSE