Kalesija 23°

Mondo: Radioaktivnost 10 miliona puta veća!

Japanski zvaničnici saopštili su danas da je radioaktivnost iscurele vode u jednoj od jedinica oštećene nuklearne elektrane Fukušima Daići 10 miliona puta veći od normalne.

Portparol tokijske kompanije “Elektroprivreda” (TEPCO) Takaši Kurita rekao novinarima da je radioaktivnost iscurele voda iz Jedinice 2 nuklearke 1.000 milisijeverta na sat, prenela je agencija AP.

Prema njegovim rečima, to je 10 miliona puta veći nivo radioaktivnosti u odnosu kada je taj reaktor normalno radio.

Iz tokijske “Elektroprivrede” saopšteno je da su radnici napustili objekat gde se nalazi turbina reaktora 2 kako ne bi bili izloženi radijaciji, navodi agencija Rojters.

Zvaničnici tokijske kompanije TEPCO su saopštili da su se u ostalim delovima nukearle radnici danas fokusirali na vađenje kontaminirane vode iz tri od šest reaktora nuklearke i pokušavaju da pronađu sigurno mesto za skladištenje i odlaganje te vode, preneo je AFP.

Sa samo jednom pumpom nemoguće je rešiti se velike količine vode, a još dve će biti dopremljene u nuklearku kako bi se ubrzao proces, rekao je Hidehiko Nišijamo iz japanske Agencije za nuklearnu i Industrijsku bezbednost, navodi francuska agencija. Juče je izmerena i povećana radioaktivnost u vodama oko nuklearke.

Istovremeno, generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Jukija Amano upozorio je da japanska nuklearna kriza nije ni blizu kraja i da će biti potrebne nedelje, ako ne i meseci, da se okonča.

Amano je za “Njujork tajms” (New York Times), u telefonskom intervjuu iz Beča, rekao i da vlasti još nisu sigurne da li su aktivne zone reaktora i iskorišćeno nuklearno gorivo u centrali “Fukušima 1” pokriveni dovoljnom količinom vode koja bi ih rashladila.

On je rekao i da ima “pozitivnih signala” kada je reč o ponovnom uvođenju struje u elektranu, ali da treba još mnogo toga uraditi kako bi se posledice nesreće izazvane zemljotresom i cunamijem otklonile.

Amano je dodao i da ga najviše brinu šipke s gorivom u otvorenim rashladnim bazenima reaktora, jer nije siguran da je ubacivanje morske vode u njih – kako bi se sprečio požar i oslobađanje velike količine radioaktivnog materijala – bilo potpuno uspešno, preneo je Rojters.

“Ako su bazeni ispunjeni vodom, ali rashladni sistemi nisu popravljeni, temperatura će i dalje rasti, kao i opasnost od ponovnog curenja radioaktivnog materijala”, upozorio je Amano.

I dok se japanski inženjeri bore sa nuklearkom na terenu, radiokativne čestice polako preplavljuju planetu.

Tako je saopšteno da je mala količina radioaktivnog materijala iz “Fukušime” stigla je do Las Vegasa, ali, prema naučnicima, nema opasnosti po zdravlje ljudi.

Veoma mala količina radioaktivnog izotopa joda-131 registrovana je ove nedelje u stanici za praćenje radioaktivnosti Atomskog istraživačkog muzeja, rekao je Ted Hartvel, direktor programa za istraživanje životne sredine i dodao da je siguran da izotopi potiču iz Japana, jer inače nisu primećeni u Nevadi.

Hartvel je istakao da je nivo zabeležene radijacije daleko ispod onog koji bi predstavljao opasnost po zdravlje, preneo je Asošijeted pres.

Male i bezopasne količine radioaktivnog materijala iz Japana primećene su i u Kaliforniji, Koloradu, na Havalima i u Vašingtonu.

Zvaničnici medicinskih službi iz Nevade smatraju da radioaktivni materijal u toj američkoj državi ne može da bude opasan, zbog velike razdaljine koju treba da pređe.

Radioaktivne čestice pre nekoliko dana stigle su i do Evrope, a kod nas je minimalno povećanje zagađenosti zabeleženo u petak.

Izvor: MONDO

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Osamnaestogodišnjak iz Zenice preminuo od posljedica zaraze morbilama

Tomislav Cvitanušić uplatio članarinu u MIZ Srebrenica

Predstavljen bh. tim za Olimpijske igre u Parizu, Lana Pudar najveći …

Malonogometni turnir Šeher-Osmaci 30. i 31. jula

Šejlin recept za pitu buraniju

CLOSE
CLOSE