Kalesija -7°

MIZ Kalesija: Na hadž ove godine ide 40 vjernika

Buduće hadžije krenut će iz Bosne i Hercegovine s Međunarodnog aerodroma u Sarajevu za Medinu 12. juna – potvrdio je Dževad Hadžić, šef Ureda za hadž i umru Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini.

U skladu sa Protokolom, koji je potpisan s Ministarstvom hadža Kraljevine Saudijske Arabije, ove godine u organizaciji Ureda za hadž i umru iz Bosne i Hercegovine putuje 2.200 hadžija. U taj broj je uračunato i rukovodstvo hadža odnosno vodiči i ljekarska ekipa.Povećanje broja je omogućeno povratkom na ranije organizacijske postavke, jer je ovogodišnji hadž organizovan bez ograničenja, koje je donosila pandemija virusa korona.

Prema informacijama koje smo dobili iz Medžlisa islamske zajednice Kalesija preko ove institucije na hadž ide 40 hadžija. Prijavljeno je bilo blizu 100 osoba koje su željele obaviti 5 islamsku dužnost, međutim samo 40 mjesta je odobreno.

Prema rasporedu letova, prvi avion Sarajevo – Medina je 12. juna u 6 sati, drugi avion Sarajevo – Medina istog dana u 17.35 sati. Treći avion Sarajevo – Medina planiran je za 13. juni u 4.30 sati, četvrti avion Sarajevo – Medina 13. juna u 16 sati, peti avion Sarajevo – Medina 14. juni u 3 sata, šesti avion Sarajevo – Medina 14. juna u 18 sati, sedmi avion Sarajevo – Medina 15. juna u 5.00 sati, dok je avion na relaciji Sarajevo – Medina planiran za 15. juni u 18 sati.

Broj ovogodišnjih hadžija čini 54 posto muškaraca i 46 posto žena. Najstariji hadžija ima 84, a najmlađi 15 godina. Hadžije su podijeljene u 47 grupa, a za Medinu će odlaziti s dva leta dnevno – 12., 13., 14. i 15. juna.

Povratak je planiran na isti način, sa po dva leta dnevno, od 5. do 8. jula, saopćila je MINA.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  PIO će tražiti manje papirologije od budućih penzionera, ali na isp …

  Čeka li nas novi masovni egzodus bh. državljana? Njemačka počela o …

  Navijači FK “Mladost 78” Vukovije Donje birali najboljeg …

  Beauty Beast By Mel kozmetika izbacuje liniju novih proizvoda: Zaštit …

  Teško povrijeđena: Uhapšen muškarac koji je ranio ženu u Tuzli

  CLOSE
  CLOSE