Kalesija 22°

Minimalna satnica u BiH 1,90KM, u Europi 16,50KM/ Satnica političara 28KM !!!


Za najnižu satnicu u BiH, koja iznosi 1,9 KM, tekstilni radnici mogu sebi da priušte samo hljeb i 50 grama čajne kobasice ili paklo “boljih” guma za žvakanje. Za kilogram mesa, koji košta oko 16 maraka, radnik u oblasti tekstila u BiH treba da radi čitav dan, a za kilogram banana i litar soka dva sata, pišu “Nezavisne novine”.

U Evropi prosječna minimalna satnica iznosi 16,5 KM i osam puta je veća od satnice u BiH do koje se došlo tako što je prosječna plata podijeljena sa 176, odnosno sa prosječnim brojem radnih sati u jednom mjesecu.

Prosječna plata ljekara u BiH iznosi 1.400 KM, a satnica osam maraka, plata menadžera 4.500 KM, a njihova satnica je 25 maraka. Političari u prosjeku mjesečno zarađuju 5.000 maraka, dok im je satnica 28 KM.

Predsjednik Sindikata tekstila, kože i obuće Republike Srpske Danko Ružičić ocijenio je da je BiH daleko ispod evropskog minimuma u svakom smislu.

Predsjednik Udruženja poslodavaca tekstilne i kožarsko-prerađivačke industrije RS Zorislav Stojić kaže da je u Srpskoj satnica u ovoj oblasti nešto veća od dvije marke i da pored toga radnici imaju još i topli obrok i regres.

“To možda izgleda malo kada se pogleda, ali moramo znati da ne dobijaju svi radnici minimalnu platu. Isto tako u boljoj smo poziciji od nekih zemalja iz okruženja. U Srbiji, na primjer, minimalna plata iznosi 305 maraka, tek sada rade na povećanju na 320 KM”, naveo je Stojić.

Direktor Asocijacije poslodavaca BiH Alija Remzo Bakšić ističe da je glavni uzrok problema u tekstilnoj industriji u BiH to što ova preduzeća ne ulažu dovoljno u promociju svojih brendova kako bi postali konkuretni.

SRNA

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Tvrđava u Srebreniku prkosi vremenu, turistička atrakcija popularna …

  U srijedu nekoliko naselja na području Kalesije i Živinica bez struj …

  U džematu Kikači promovisana nova generacija učača Kur'ana

  Članovi Udruženja “Osmijeh nade” ostvarili zapažene rez …

  MIZ Kalesija: Počeo jesenji ciklus Kursa Islama

  CLOSE
  CLOSE