Kalesija 19°

Likovna kolonija u Kalesiji: Umjetnici će slikom govoriti o povijesti BiH

U organizaciji BZK Preporod tokom ovog ljeta u Kalesiji će se održati likovna kolonija pod nazivom „Stara Bosna“. Slike nastale na ovoj koloniji bit će izložene u povodu manifestacije „Dani Povelje“, koju zajednički organiziraju JU Gradska biblioteka Kalesija i BZK Preporod. Likovna kolonija „Stara Bosna“ je jedna od rijetkih tematskih likovnih kolonija u BiH, na kojoj će slikari imati zadatak da slikom govore o povijesti Bosne i Hercegovine. Ova činjenica joj daje poseban kvalitet.

Podršku ovoj ideji dao je i akademik prof. dr. Enver Mandžić, jedan od najvećih kolekcionara umjetničkih slika u BiH i jedan od najcjenjenijih likovnih kritičara kod nas. Akademik Mandžić je prije tri godine i otvorio izložbu slika „Stara Bosna“, koja je održana u Gradskoj biblioteci u Povodu manifestacije „Dani Povelje“. Tada je i promovirana ideja o održavanju i likovne kolonije „Stara Bosna“. Takva likovna kolonija, u suorganizaciji zeničkog i kalesijskog Preporoda, je 2009. godine održana na Vranduku kod Zenice, a bilo je predviđeno da se prošle godine održi u Kalesiji. Zbog nedostatka finansijskih sredstava, ta ideja nije realizirana, ali je kalesijski Preporod ove godine uvrstio likovnu koloniju u svoj program rada i sasvim je izvjesno da će biti realizirana.
Uz učešće kalesijskih slikara, očekuje se i dolazak većeg broja slikara iz Tuzle, Sarajeva, Zenice, Bužima, Sapne, Gračanice, Živinica… Mnogi od njih su već potvrdili svoj dolazak. Likovna kolonija će se održati  na lokalitetu neke od nekropole stećaka, a likovni umjetnici će obići i Atik džamiju i neke druge zanimljive lokacije na području kalesijske općine. Tokom trajanja kolonije bit će upriličena i likovna radionica za najmlađe ljubitelje slikarstva.
Zanimljivo je da je i BKC najavio održavanje likovne kolonije tokom ove godine, pa bi se moglo dogoditi da Kalesija ove godine u vrlo kratkom vremenu bude imala dvije kolonije. Prema riječima Nermina Bukvara, predsjednika BZK Preporod, BKC-u je ponuđeno da, u cilju uštede sredstava, zajednički organiziraju jednu likovnu koloniju, ali BKC nije bio spreman za takav vid saradnje.

Sa otvaranja likovne izlozbe "Star Bosna" u Gradskoj biblioteci Kalesija
Sa otvaranja likovne izlozbe "Star Bosna" u Gradskoj biblioteci Kalesija

Sa likovne kolonije "Star Bosna" koju su na Vranduku zajednicki organizirali zenicki i kalesijski Preporod
Sa likovne kolonije "Star Bosna" koju su na Vranduku zajednicki organizirali zenicki i kalesijski Preporod

Kalesijske Novine

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

U Kalesiji održan Internacionali festival folklora: Pored domaćina G …

Finalizirana akcija nabavke i ugradnje koševa na džematskom igrališ …

Klanjana kolektivna dženaza za četiri žrtve iz Prijedora i doline S …

Mašović: U Prijedoru se nalaze još deseci masovnih i stotine pojedi …

Spomenik bosansko-hercegovačkoj ženi u Živinicama

CLOSE
CLOSE