Kalesija 12°

Kalesija: Nasilje nad ženama ponovo u porastu, 100 vođenih postupaka u periodu od šest godina

Organizovani protesti, udružena ženska snaga i solidarnost, sigurno će u konačnici donijeti bolji status žene u još uvijek izraženom patrijahalnom društvu, kao i podršku da se žena odvaži u borbi protiv nasilja.

Protesti protiv nasilja, koji su pokrenuli građani i građanke Bosne i Hercegovine nakon svirepog ubistva u Gradačcu, održani su u Tuzli, Gradačcu, Sarajevu…

Protestna šetnju povodom brutalnog ubistva Nizame Hećimović, održat će se u Kalesiji, u subotu, 19. 8. 2023. godine sa početkom u 12 sati, a u organizaciji Udruženja žena “Snaga nezavisne žene”.

Protesti neće vratiti ubijene žrtve nasilja, neće vratiti Nizamu, neće oporaviti traume nijedne žene koja je preživjela porodično nasilje, ali mogu biti značajan pokret i pritisak na one od kojih nam često zavisi život i sigurnost, na koje računamo da nas zaštite i da konačno se probude iz dobro uspavnog sna.

Da li se glas svih nas trebao čuti ranije? Jesmo li svi zakasnili? Pustili smo još jedan mlad život u nepovrat…

I muškarci su žrtve nasilja

Nasilje prolaze i muškarci. Skoro smo imali slučaj gdje je djevojka fizički napala momka. I takvih je slučajeva mnogo. I muškarci koji prolaze nasilje, kao i žene, stide se govoriti o tome. Zbog društva, omalovažavanja, zbog cjelokupnog sistema u ovoj našoj državi.

Žena ženi stavlja metu na čelu…

U objavama brojnih medija, s izuzetkom onih koji su odradili svoj posao profesionalno i suosjećajući se sa porodicama ubijenih, mogli smo vidjeti i poruke publike kojoj je servirana takva vrsta informacije.  Posebno je zastrašujuće što žena ženi nije podrška. Žena koje su stale na stranu nasilnika i opravdavajući njegov postupak, jer tobože “sigurno je imao razlog”, zaista nas vode u dubiozu posesivnog razmišljanja. Targetiramo jedna drugu.

Nikad se ne zna, svakog momenta jedna od nas može biti dio te priče. Naša majka, sestra, kćerka… Koliko god dobra bila kao majka, kćerka, supruga, može postati žrtva nasilja. I da nije tako niko nema pravo vršiti nasilje nad njom, niti bilo kime, niko nema pravo oduzeti život i slobodu.

Kalesija: Nasilje nad ženama ponovo u porastu

Stručni saradnici JU Centra za socijalni rad Kalesija, što po prijavama i obavijestima policije, tako i drugih ustanova, u preteklih šest godina vodili su ukupno 100 postupaka u predmetu izvršenog nasilja nad ženama.

-2018. godina: 19 postupaka

-2019. godina: 32 postupka

-2020. godina: 8 postupaka

-2021. godina: 12 postupaka

-2022. godina: 21 postupak

-2023. godina (evidencija do augusta mjeseca): 8 postupaka.

Pregledom kroz statističke podatke utvrđeno je da je smanjen broj prijava tokom pandemije u odnosu na godinu ranije, ali u posljednje dvije godine taj broj je opet u porastu.

Obično ide prijava lično od strane žrtve nasilja, odnosno žrtva nasilje prijavljuje direktno JU Centra za socijalni rad Kalesija, a određeni broj prijava je putem drugih ustanova i institucija. Opet se vraćamo onoj temi da žena ženi treba biti najveća podrška i ohrabriti da ne trpi nasilje i isto prijavi, te vjeruje institucijama koje će joj pružiti potpunu pravnu zaštitu i sigurnost.

Ukoliko se ustanovi da žrtva nasilja treba psihosocijalni ili ambulantni tretman Centar za socijalni rad Kalesija i U.G. “Viva žene” Tuzla pružaju takvu vrsta tretmana i pomoći u okviru namijenjenih programa u udruženju ili se smjesti u Sigurnu kuću U.G. “Viva žene” Tuzla.

Materijalni status može biti jedan od uzročnika pojave nasilja u porodici, navode.

“Međutim, problem se javlja kada je žrtva ekonomski ovisna o drugima, te često zbog neriješene finansijske situacije vraćaju se da žive sa nasilnikom i to je vrlo česta pojava i odbijaju svjedočenja”, naveli su u Centru za socijalni rad Kalesija.”

Kalesijsko Udruženje žena “Snaga nezavisne žene” kroz razne vidove edukacija i kurseva pruža ženama materijalnu podršku i mogućnost da same zarade novac, postanu samostalne i ekonomski osnažene.

Majke i supruge koje nisu u radnom odnosu ne smiju se osjećati manje vrijednom, već suprotno to su heroine koje nam odgajaju buduće generacije, koje su sve svoje napore uložile da imamo dobre i pametne ljude. Pružamo li im dovoljno? Osjećaju li se sigurno? Nijedna žena/osoba ne smije se osjećati ugroženo i trpiti bilo koji vid nasilja.

Svaka osoba, bilo žena, dijete ili muškarac, ima pravo na život i slobodu govora. Na onim odgovornim je da postupaju sa datom Zakletvom, da zaštitite od takvih koji krše zakon i ugrožavaju našu sigurnost i mir.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Lapsus band napravio muzički spektakl u Kalesiji

  Kup šehida općine Kalesija osvojila ekipa FK Memići

  Ove zemlje su bile protiv ili suzdržane o Rezoluciji o genocidu u Sre …

  Historijski trenutak: Generalna skupština UN-a usvojila Rezoluciju o …

  Dodik vrijeđao žrtve i mahao biračkim spiskom

  CLOSE
  CLOSE