Kalesija 23°

Na današnji dan

– 1427. Umro Stefan Lazarević, srpski knez (1389-1402), sin kneza Lazara i kneginje Milice, vazal turskog sultana Bajazita I do 1402. godine, kada se povukao u Carigrad gdje je od vizantijskog cara Jovana II Paleologa dobio titulu despota.

– 1545. Brod “Mary Rose”, ponos ratne flote engleskog kralja Henrija VIII, potonuo je u kanalu Solent između obale južne Engleske i ostrva Vayt. Život je izgubilo više od 700 osoba.

– 1814. Rođen je Samuel Colt, koji je napravio revolver nazvan po njegovom prezimenu.

– 1834. Rođen je francuski slikar, grafičar i vajar Edgar Dega, koji se smatra jednim od najboljih crtača u likovnoj umjetnosti. Virtuoznost crtača najbolje je iskazao slikajući tjelo u pokretu (“Balerina”, “Kupačica”, “Pralja”).

– 1870. Francuski car Napoleon III objavio je rat Pruskoj, koji je imao teške posljedice po francusko Drugo carstvo. Francuska vojska pretrpjela je težak poraz u bici kod Sedana (2. rujna), car je zarobljen, a u Parizu je proglašena republika.

– 1877. Održan je prvi teniski turnir u Wimbledonu. Pobjedio je engleski teniser Spenser Gor.

majakovski– 1893. Rođen je ruski pisac Vladimir Majakovski, utemeljitelj ruskog futurizma i vodeći pjesnik u vrijeme Oktobarske revolucije i ranom sovjetskom periodu (“Pjesme o revoluciji”, “Oblak u pantalonama”, “Rat i svjet”, “Lenjin”).

– 1900. Otvorena je pariška podzemna željeznica (metro).

– 1956. Lideri Jugoslavije, Indije i Egipta. Josip Broz Tito, Džavaharlal Nehru i Gamal Abdel Naser, potpisali su Brionsku deklaraciju o zajedničkj protivblokovskoj politici, što je označilo početak stvaranja Pokreta nesvrstanih zemalja.

– 1965. Umro je korejski državnik Singman Ri, prvi predsjednik Južne Koreje 1948. S vlasti se povukao 1960. pod pritiskom studentskih protesta zbog izbornih prevara.

– 1974. Španjolski diktator Francisko Franko zbog bolesti je privremeno predao vlast princu Huanu Carlosu, koji je 1975., nakon Frankove smrti, postao kralj Španjolske.

– 1980. U Moskvi su otvorene 22. Olimpijske igre, koje je bojkotiralo oko 40 zemalja zbog sovjetske invazije na Avganistan.

– 1997. Irska republikanska armija objavila primirje u svojoj 28-godišnjoj kampanji protiv britanske vlasti u Sjevernoj Irskoj.

– 2002. Italija pristala da vrati prastari obelisk koji su fašističke trupe iznijele iz Etiopije, prije gotovo 65 godina, čime je okončan jedan od najvećih diplomatskih sukoba Rima.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Akademija FK “Sloga” privukla veliki broj dječaka: Održ …

Pripreme za narednu sezonu u FK “Bosna” počinju 1.jula

Kadeti OK “Bosna” osvojili prvo mjesto na turniru u Zenici

U Bosni uvijek imaš prijatelja: Sirijcu Abdurahmanu pružili dom i lj …

Dočekuša, razgovoruša, sikteruša, pije se sa merakom: U Kalesiji 7 …

CLOSE
CLOSE