Kalesija 23°

Još 106. državljana BiH krenulo iz Libije

Ministarstvo vanjskih poslova BiH, pozivajući se na informacije Ambasada BiH u Tripoliju koje su potvrđene od Generalnog konzulata Republike Turske u Bengaziju, saopćilo je da su danas iz luke Bengazi isplovila dva turska broda sa 106 bh. državljana.

Iz Ministarstva je precizirano da se na brodu “Iskenderum” nalazi 39, a na drugom brodu 67 bh. državljana.

Na brodovima su i 32 državljana Republike Makedonije, za koji je evakuaciju organizovala Ambasada BiH u Tripoliju.

Očekuje se da će brodovi u ponedeljak uploviti u tursku luku Marmaris, gdje državljane Bosne i Hercegovine očekuje generalni konzul BiH iz Istanbula i dva službenika ovog Generalnog konzulata.

Još 85 bh. državljana čeka na evakuaciju u luci Bengazi. Planirano je da evakuacija bude realizirana 27. februara turskim brodom.

Svi bh. građani u ovoj grupi su u dobrom stanju, a u organizaciji Ambasade Bosne i Hercegovine u Tripoliju osiguran im je smještaj i dostavljena hrana i voda.

Grupa od osam bh. državljana evakuisana je preko libijsko-egipatske granice i trenutno se nalaze na aerodrumu u Kairu, čekajuči dalju vezu prema Bosni i Hercegovini. Planirano je da u grupi bude 13 državljana, ali je pet odustalo svojom voljom.

Grupa je od libijsko-egipatske granice do aerodroma u Kairu prebačena manjim autobusom u organizaciji Ambasade Bosne i Hercegovine u Kairu.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH zatražilo je dozvolu za jedan let, koji će biti organiziran po dobivanju dozvole, a očekuje se da će to biti realizirano 28. februara, saopćeno je iz Ureda za odnose sa javnošću MVPBiH.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Akademija FK “Sloga” privukla veliki broj dječaka: Održ …

Pripreme za narednu sezonu u FK “Bosna” počinju 1.jula

Kadeti OK “Bosna” osvojili prvo mjesto na turniru u Zenici

U Bosni uvijek imaš prijatelja: Sirijcu Abdurahmanu pružili dom i lj …

Dočekuša, razgovoruša, sikteruša, pije se sa merakom: U Kalesiji 7 …

CLOSE
CLOSE