Kalesija

IZVOR SMRTONOSNE ZARAZE SU KLICE GRAHA!


Njemačke vlasti su saopćile da su izvor zaraze novim sojem Escherichije coli vjerojatno klice graha uzgajane u Njemačkoj, prenosi agencija Associated Press.

Broj umrlih od epidemije povezane s bakterijom ECEH-om u Evropi popeo se u nedjelju na 22, među kojima je čak 21 žrtva zabilježena u Njemačkoj, po posljednjem izvještaju koji je objavilo Evropsko središte za sprečavanje i kontrolu bolesti (ECDC) u Stockholmu.

U zemljama Evropske unije zabilježeno je 1.605 slučajeva zaraze enterohemoragičnom bakterijom Escherichiom coli (ECEH), a još 658 ih ima hemolitičko-uremijski sindrom (HUS), dodaje ECDC.

Golema većina tih slučajeva zabilježena je u Njemačkoj, žarištu zaraze, s 1.536 slučajeva ECEH-a i 627 HUS-a. U odnosu na dan ranije ECDC je izvijestio o 328 novih slučajeva ECEH-a i 107 HUS-a.

Bolest se najviše proširila u Njemačkoj, gdje je u zadnja 24 sata dojavljeno o 323 nova slučaja ECEH-a i 107 HUS-a. No ECDC javlja i o četiri nova slučaja ECEH-a u Velikoj Britaniji i o jednom u Danskoj.

Švedska je usto, nakon objavljivanja ECDC-ova izvještaja, izvijestila o jednom novom slučaju zaraze ECEH-om, čime se ukupni broj osoba pogođenih epidemijom u toj zemlji popeo na 47 (32 ECEH-a i 15 HUS-a), po švedskom Institutu za kontrolu prenosivih bolesti (Smittskyddsinstitutet).

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) identificirala je novi soj EHEC-a kao rijedak oblik bakterije Escherichije coli pod oznakom ‘O104:H4’. Taj je soj bio poznat, ali je ovo prvi put da je otkriven tokom epidemije, prenosi Hina.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Dr. Zumra Begić obavlja besplatne ginekološke preglede u Potočarima

  Četiri uspješne dame iz BiH dobitnice nagrade Business Women Awards …

  BiH nazaduje u borbi protiv korupcije: Pošast koja je postala model p …

  Sajam rukotvorina i proizvoda žena sa Majevice održan u Ugljeviku (V …

  Kalesija: Poziv za poljoprivrednike da prijave zemljište

  CLOSE
  CLOSE