Kalesija

Izvještaj sa tematske sjednice Općinskog vijeća Kalesija


Općinsko vijeće Kalesija je na jučerašnjoj (28. juli) tematskoj sjednici usvojilo Program gospodarenja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu države na području općine Kalesija. Ovim Programom se određuje gospodarenje poljoprivrednim zemljištem na području kalesijske općine u površini od 2057 hektara, koje će se dodjeljivati u zakup zainteresiranim pravnim i fizičkim licima.

Poljoprivredno zemljište namijenjeno za zakup dodjeljivat će se na period od 25 godina za podizanje voćnjaka, vinograda ili rasadnika, odnosno na period od 10 godina za drugo poljoprivredno iskorištavanje. Sredstva ostvarena zakupom zemljišta bit će raspoređenja u omjeru 70 % općini Kalesija i 30 % Vladi TK-a.

Inače, ovaj Program, već je u dva navrata povučen sa redovnih sjednica vijeća, jer je na predloženi Program izneseno veliki broj primjedbi i sugestija općinskih vijećnika i poljoprivrednih proizvođača, koji uzimaju u zakup poljoprivredno zemljište.

Tematskoj sjednici je predhodila javna rasprava u kojoj su poljoprivrednici iznijeli svoje mišljenje na ponuđeni prijedlog, a značajan broj prijedloga poljoprivrednika i predstavnika političkih subjekata je unesen u novi Pravilnik, koji je na tematskoj sjednici usvojen bez veće rasprave.

Međutim, za razliku od Programa gopodarenja poljoprivrednim zemljištem gdje je prije tematske sjednice dogorena većina spornih pitanja, izostala je rasprava o kriterijima za zakup zemljišta, što je rezultiralo velikim brojem postavljenih pitanja i diskusija vijećnika, koji su imali svoje prijedloge kako, pod kojim uslovima, na koji način i kome dati prednost prilikom zakupa poljoprivrednog zemljišta, kako bi bili zadovoljeni interesi “velikih” zakupaca i domicilnog stanovništva, kojemu je bavljenje poljoprivredom osnovni izvor prihoda.

Ipak, nakon velikog broja primjedbi i raznih prijedloga uslijedila je pauza na kojoj je Kolegij vijeća usaglasio prijedloge, koji će biti uvrštene u Pravilnik o izboru najpovoljnijih ponuđača za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta na području općine Kalesija.

Prema riječima Zijada Kulanića, pomoćnika općinskog načelnika, prilikom usaglašavanja stavova o kriterijima za zakup zemljišta, vodilo se računa o tome da se ne povrijede interesi preduzeća koja zapošljavaju značajan broj radnika na području kalesijske općine, prije svih Farme “Spreča” i domicilnih individualnih poljoprivrednih proizvođača koji su zainteresirani za zakup zemljišta.

Prednost prilikom dodjele u zakup zemljišta će imati oni poljoprivrednici koji istinski žele obrađivati zakupljeno zemljište, dok će biti eliminisane neredovne platiše zakupljenog zemljišta i osobe koje bi eventualnom preprodajom zakupljenog zemljišta željele ostvariti podsticaje.

Zainteresirani poljoprivrednici za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta će o uslovima i načinu zakupa biti upoznati prilikom raspisivanja javnog poziva za odabir najpovoljnijih ponuđača, koji će biti objavljen u sredstvima javnog informisanja, a kompletnu proceduru će provoditi tročlana komisija koju će imenovati općinski načelnik.

/M. Zulić, Radio Feral/

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Protest žena Srebrenice: Ista je patnja od 1995. godine do danas

  Armin Berberović izjasnio se da nije kriv za ubistvo dvije mlade dokt …

  Dr. Zumra Begić obavlja besplatne ginekološke preglede u Potočarima

  Četiri uspješne dame iz BiH dobitnice nagrade Business Women Awards …

  BiH nazaduje u borbi protiv korupcije: Pošast koja je postala model p …

  CLOSE
  CLOSE