Kalesija

Inzko se pravda i kritikuje SDA: Nije konstruktivno što su predočili koncept “Republike BiH”

Iako je OHR već komentarisao programsku deklaraciju SDA, zbog, kako kažu nekih pogrešnih tumačenja visoki predstavnik Valentin Inzko je odlučio dati pojašnjena otvoreno kritizirajući SDA i formulaciju “Republika BiH” u programskoj deklaraciji kao dugoročnom cilju te stranke.”Visoki predstavnik osuđuje činjenicu da je SDA odlučila da formulira svoje viđenje budućnosti BiH na osnovu koncepta koji očito nije prihvatljiv za neke druge političke opcije. Nije konstruktivno što je ta stranka predočila takav koncept, znajući da će on izazvati negativne reakcije i stvoriti dodatne tenzije”, smatra Inzko.

Iz OHR-a poručuju da visoki predstavnik želi jasno istaknuti da je, u skladu sa svojim mandatom, obavezan da insistira na punom poštivanju Dejtonskog sporazuma.

“On uključuje i Ustav BiH, koji jasno garantira suverenitet, teritorijalni integritet i političku nezavisnost BiH te navodi da se BiH sastoji od dva entiteta, Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske. Svaka promjena unutrašnje organizacije BiH mora biti usvojena u skladu sa procedurama predviđenim Ustavom, za što je potreban sveobuhvatan proces izgradnje konsenzusa i dogovora u cjelokupnom političkom spektru”, navodi se u reakciji.

Nadalje, visoki predstavnik duboko žali zbog retorike nekih stranačkih zvaničnika na kongresu SDA, kojom su se veličali i slavili pojedinci optuženi za navodne zločine protiv nedužnih žrtava za vrijeme rata, poručuju iz OHR-a. “Takvi stavovi koje zastupa bilo koji političar ili javna ličnost štetni su za proces pomirenja među zajednicama u BiH i stoga su neprihvatljivi”, istaknuto je.

Visoki predstavnik poziva sve političke i institucionalne lidere u zemlji da prestanu sa beskrajnom retorikom podjele i da stvore klimu koja će pogodovati formiranju vlasti na svim nivoima.

Ostaje da se vidi da li je Inzko ovako reagirao zbog najavljenih poteza Milorada Dodika i još većih dizanja tenzija te je sada otvoreno kritikovao SDA i programsku deklaraciju, odnosno dio koji govori o dugoročnom cilju SDA, a to je Republika BiH. Takva formulacija je postojala u programskoj deklaraciji SDA 2015. godine, ali tada tu činjenicu ni SNSD, ni opozicija u RS-u, ali ni visoki predstavnik nisu primjećivali kao sada.

Izvor: klix.ba

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Sjećanje na heroja: 31 godina od pogibije Adila Bešića

  Jedini u TK „Ski lift Karaula“: Ljubitelji zimskih sportova jedva …

  Vrijedne Kladanjke pletu, vezu, heklaju: Seoska domaćinstva opstaju z …

  Online mektebski kviz „Ikre“ – polaznici mekteba džemata Dubnic …

  Odbojkašice dočekuju ekipu Maglaja, odbojkaši igraju u Olovu

  CLOSE
  CLOSE