Kalesija

Indira Habibović: “Prestanite kukati…”

Za “Glas mladih” piše Indira Habibović…

Ako kukate na svaki problem koji dođe u životu, znači da imate vremena pričati okolo i njemu, ljudima koje ne zanima već su samo znatiželjni. Ne žele vam svi dobro, samo je par njih briga za vas i izašli bi vam u susret.

Umjesto kukati i zračiti mrzovoljom i nezadovoljstvom, lakše je djelovati samouvjereno i voditi se činjenicom da će i taj problem (kao i oni prije njega) biti riješen i da će proći. Svakako, u životu će ih biti, nije prvi i zadnji. Ja sam osoba koja ne voli kukati i da ove probleme koje imam (a nisu neki problemi) ne smatram problemima, već izazovima. Smatram da je tako lakše pristupiti poteškoćama i napredovati u životu, onako, lagano. Te sitne poteškoće, mukice, gledam kao poklon.

Naizgled kutija, treba se malo namučiti dok je otvorim, nekad i ukrasni papir pocijepati pa se pomalo nerviram. Bitno da taj poklon otvorim i da se radujem onome što je unutra. Tako i sa mojim izazovima, naizgled teško, nema izlaza, mukotrpno, ali u konačnici dobijem ono što mi je potrebno i što će mi koristiti u životu. Ljudi u većini slučajeva nisu zadovoljni onim što imaju, nisu zahvalni.

Osoba koja je nepokretna želi bar hodati; Osoba koja hoda želi bicikl; Osoba koja ima bicikl želi auto (bilo kakvo); Osoba koja ima auto želi još bolje auto od onog kojeg ima. A osobe koje imaju najbolja auta i hrpu novca bore se sa poteškoćama i problemima na koje prethodne osobe od svojih želja ne vide i nije ih ni briga.

Zahvalnost i zadovoljstvo u životu igra veliku ulogu. Budi čovjek, prije svega! Svako od nas ima svoj život, svako od nas je priča za sebe, a priča je mnogo. Ako ih pročitate, ne znači da ćete svaku razumjeti, ali bar se potrudite. Kukanje je ništa drugo nego gubljenje vremena na nepotrebno i “upadanje” u loše raspoloženje.

Život je takav, kratak, brz, pun okolnosti i problema, a problemi se ne “guraju pod tepih”, već se rješavaju. Kukaju i jadikuju oni sa manjkom samopouzdanja i oni koji vole da se hvale kakve probleme imaju. A neznajući da postoje i osobe sa većim problemima o kojima šute.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Izletište Ilinčica prirodna baština ruralnog dijela Tuzle, mjesto z …

  Fadila Gazibegović iz Prnjavora sa 59 godina za 3 mjeseca savladala s …

  U FBiH će biti snižene i fiksirane cijene za 40 proizvoda: “Ob …

  Predstavnice Udruženja “Snaga nezavisne žene” prisustvov …

  VIDEO/Opljačkana mjenjačnica u Kalesiji, otuđeno 200.000 KM, lopovi …

  CLOSE
  CLOSE