Kalesija 21°

Imenovano novo rukovodstvo BiH: Predsjednik je Živko Budimir, a doprecedavajući Kebo i Pudarić

Prema odluci oba doma Federalnog parlamenta, predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine u novom četvorogodišnjem postizbornom mandatu je Živko Budimir, Hrvat po nacionalnosti i član Hrvatske stranke prava.
Dopredsjedavajući su Mirsad Kebo, Bošnjak, kadar Stranke demokratske akcije, koji je i dosad obavljao tu dužnost, te Svetozar Pudarić, Srbin, član Socijaldemokratske partije BiH.

Živko Budimir
Živko Budimir

Listu sa imenima ovih kandidata odobrili su na današnjim zasebnim sjednicama u Sarajevu Predstavnički dom, konstituiran nedavno u novom postizbornom sazivu, te Dom naroda u Federalnom parlamentu, čija konstituirajuća sjednica je okončana.

Da bi proces konstituiranja nove federalne vlasti bio zaokružen, predstoji još jedna sjednica, i to Predstavničkog doma, večeras, kad bi po dostupnim informacijama trebalo da se odlučuje o kandidatima za novi sastav Federalne vlade.

Ako bude okončan i taj proces, nova vlast u ovom entitetu bit će formirana nakon što je proteklo više od pet mjeseci od opštih izbora održanih u Bosni i Hercegovini.

Formiranje nove izvršne vlasti proteklo je danas bez Hrvatske demokratske zajednice BiH i Hrvatske demokratske zajednice 1990, koje nisu željele učestvovati u radu Predstavničkog doma.

One su, naime, zajedno s drugim strankama sa dobivenim mandatima na izborima bile učesnice jučerašnjih neuspjelih pregovora o formiranju nove vlasti.

Tražile su sva ministarska mjesta u novom sazivu državne i federalne vlade, koja inače pripadaju kadrovima iz reda hrvatskog naroda.

Pritom su se pozivale na činjenicu da su, među strankama sa hrvatskim predznakom, osvojile najviše glasova birača na opštim izborima u BiH i da su stoga najlegitimnije za predstavljanje svih navedenih hrvatskih pozicija.

Nisu pristale na drugačije varijante, koje su im nuđene u jučerašnjim stranačkim pregovorima vođenim pod okriljem međunarodne zajednice, pa su ostali pregovarači najavili da će krenuti u konstituiranje nove vlasti bez “dva HDZ-a”, što se danas i desilo.

Osim HDZ-a BiH i HDZ-a 1990, ostali jučerašnji pregovarači, inače okupljeni oko iste postizborne platforme, bili su: Socijaldemokratska partija BiH, Stranka demokratske akcije, Hrvatska stranka prava i Narodna stranka “Radom za boljitak”.

FENA

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Tvrđava u Srebreniku prkosi vremenu, turistička atrakcija popularna …

  U srijedu nekoliko naselja na području Kalesije i Živinica bez struj …

  U džematu Kikači promovisana nova generacija učača Kur'ana

  Članovi Udruženja “Osmijeh nade” ostvarili zapažene rez …

  MIZ Kalesija: Počeo jesenji ciklus Kursa Islama

  CLOSE
  CLOSE