Kalesija

Humanisti održali obećanje: Nana Hanifa Zulfić dobila kuću, uselit će do prvog snijega

Meni ne treba ništa više od jedne sobe i kupatila, a to sam i dobila. Da mi je samo da doživim da legnem, a da me nije strah da će se zidovi srušiti na mene-kaže Hanifa.

Hanifa Zulfić, starica iz Gornjih Petrovica kod Kalesije, uskoro bi trebala da useli u novu kuću. Krov je gotov. Stolarija, koja je kupljena, čeka majstora. A onda malter, krečenje, sanitarije… Do prvog snijega Hanifa će biti u novoj kući.

Hanifa će iz ruševnog kućerka, nedostojnog da u njemu živi ljudsko biće, preseliti u, kako kaže “pravu kuću”, zahvaljujući humnitarnoj akciji koju je pokrenuo Adnan Gutić, volonter u Centru za socijalni rad Kalesija. Gutić je tokom ramazana posjetio Hanifu i, kada je vidio u kakvim uslovima živi, odlučio da mora nešto učiniti. Krenuo je u obilzak kalesijskih firmi. I uspio.

U vrlo kratkom periodu obezbjeđeni su građevinski materijal, sanitarije, a radove na izgradnji kuće izveli su dobrovoljci. Nevelika kuća, ali Hanifi koja živi sama sasvim dovoljna, nikla je pored stare.

-Meni ne treba ništa više od jedne sobe i kupatila, a to sam i dobila. Da mi je samo da doživim da legnem, a da me nije strah da će se zidovi srušiti na mene-kaže Hanifa.

Akciju su pomogli svi vlasnici firmi kojima je Adnan pokucao na vrata. Neki su dali građevinski materijal, neki novac.

-Bilo je i onih koji su željeli da ostanu anonimni, a pomogli su. Tako je jedan od anonimnih donatora poslao pomoć preko načelnika Općine Rasima Omerovića, koji je, također, dao nesebičnu podršku ovom projektu-kaže Adnan.

I Centar za socijalni u kojem Adnan volontira, zatim Crveni križ Kalesija, te masa Adnanovih poznanika i prijatelja uključila se u humanitarnu akciju.

Uvijek ima ljudi koji hoće i mogu pomoći. Ali, sve počinje od jednog čovjeka. Ovaj put od Adnana.

 

E.H., bportal.ba

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Švicarski glečeri u zadnje dvije godine manji za deset posto

  Promjena termina održavanja manifestacije „Kalesijski šampioni zna …

  U Ugljeviku ekshumirani kompletni posmrtni ostaci jedne žrtve protekl …

  U oktobru “Sajam proizvoda žena sa sela”

  Stigle dodatne količine potrebnih udžbenika za osnovce

  CLOSE
  CLOSE