Kalesija

Granata koja je ugasila snove: Prije 21. godinu na Markalama ubijene 43, a 84 osobe ranjene

Osvrt na proteklih 20 godina Sabaheti Vukotić vjerovatno bi izmamili osmijeh na lice i probudili osjećaj ponosa na sve što je ostavila iza sebe u tom periodu. Danas, gotovo na polovini četvrte životne decenije, ne bi joj sigurno blijedila sjećanja na, primjera radi, ljeto 1996. godine, kada bi diplomirala na Pravnom fakultetu u Sarajevu.

masakar na markalama

Svi sati provedeni uz knjige u mjesecima nakon 28. augusta 1995. godine, dana u kojem je upisala četvrtu godinu Pravnog fakulteta, vrijedili bi osjećaja u trenutku preuzimanja diplome.

I ono što bi uslijedilo poslije, poput prvog posla, putovanja, koncerata grupa čije je ploče religiozno skupljala, stotina knjiga koje je tako voljela čitati, prvih zrelijih ljubavi, braka, pa i nove unučadi za oca Ajdina, razlozi su koji bi joj izazvali taj osjećaj ponosa i zadovoljstva.

Sličnih razloga vjerovatno bi bilo mnogo više u odnosu na pobrojane, ali je svaka mogućnost da se oni ostvare nestala na tržnici Markale tog 28. augusta 1995. godine u 11.00 sati.

Sve neostvarene snove je raspršila granata ispaljena sa položaja Vojske RS-a, koja je, uz njene, ugasila nade i snove još 42 osobe, među njima i snove njenog oca Ajdina o novoj unučadi koju će mu baš ona donijeti.

Umjesto toga, postali su samo dio sjećanja onih koji su ih voljeli, te prizor na fotografiji koja kruži medijima i društvenim mrežama na svaku godišnjicu masakra, nje dok leži na trotoaru, a njega oborenog preko ograde uz saobraćajnicu.

Uz 43 smrtno stradale osobe u masakru na Markalama, njih 84 je lakše i teže ranjeno. Za zločine počinjene tokom opsade Sarajeva, među kojima je i ovaj masakr, na doživotnu zatvorsku kaznu je osuđen Stanislav Galić, komandant Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske RS-a.

Obilježavanje godišnjice, 21. po redu, održat će se danas u 11.00 sati, na mjestu masakra na tržnici Markale.

 

(faktor.ba)

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  U FBiH će biti snižene i fiksirane cijene za 40 proizvoda: “Ob …

  Predstavnice Udruženja “Snaga nezavisne žene” prisustvov …

  VIDEO/Opljačkana mjenjačnica u centru Kalesije, prije izvršene plja …

  Kalesijac Nadir Muhamedbegović debitovao za seniorski tim Sparsa

  Putevi u BiH: Usporeno se saobraća dionicama preko planinskih prevoja

  CLOSE
  CLOSE