Kalesija 21°

Građani se okupili u Gradačcu, traže i formiranje posebnog policijskog odjela

Trodnevna žalost počela je u subotu u Gradačcu, nakon što je dan ranije u ovom gradu na sjeveru Bosne i Hercegovine Nermin Sulejmanović počinio trostruko ubistvo i tri ranjavanja.

Sulejmanović je 11. augusta ubio suprugu koja ga je nekoliko dana ranije prijavila policiji zbog nasilja. Ubistvo je prenosio uživo na Instagram profilu, koji je kasnije uklonjen. U toku policijske akcije počinitelj je počinio samoubistvo.
Dan nakon ubistava, na glavnom trgu u Gradačcu na protestu su se okupili građani s zahtjevima u kojima traže uspostavu posebne službe za podršku žrtvama nasilja koja će pružati zdravstvenu, psihološku i pravnu pomoć, otvaranje sigurne kuće u Gradačcu te formiranje posebnog policijskog odjela koji će primati i obrađivati pozive kojima se prijavljuje nasilje i traži zaštita, javlja RSE.Protest se održava uoči večerašnje sjednice Gradskog vijeća o sigurnosnoj situaciji.

Prema zvaničnim podacima u Bosni i Hercegovini je tokom 2021. i 2022. ubijeno 19 žena, a najvećem broju ubistava prethodilo je dugotrajno nasilje koje nije bilo prijavljivano ili je bilo prijavljivano, ali je izostala adekvatna reakcija institucija.

Nermin Sulejmanović je odranije bio poznat pravosudnim organima, potvrdio je Hajrudin Mehanović ministar unutrašnjih poslova Tuzlanskog Kantona.Iz Federalnog ministarstva su istaknuli da će ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak zatražiti od Federalne uprave policije i Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona da ispituje sve osobe koje su na društvenim mrežama, a nakon stravičnih ubistava u Gradačcu, podržavale ubicu i veličale zločin koji je počinio.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  UNIS TOK: Oglas za posao

  Identifikovana još jedna žrtva genocida u Srebrenici

  Vijećnici OV Kalesija u četvrtak razmatraju Odluku o rebalansu budž …

  Moraš sam, Safete!

   Akcije „Alterego I i II“: SIPA vrši pretrese i na području Ka …

  CLOSE
  CLOSE