Kalesija 17°

Gradaščevići iz Janje obrađuju oko 200 dunuma zemlje: Ovih dana sa njihove parcele zamirisale dinje

Dinje i lubenice jedan su od načina kojim se najradije osvježavamo u ljetnim danima. Nije tajna da svi jedva čekamo pomenute proizvode sa parcela u Janji. Ovih dana fotografije dinja su oduševile javnost na društvenoj mreži Facebook. Autor istih je Mustafa Gradaščević. Kontaktirali smo Mustafu i sa zadovoljstvom obradili porodičnu priču koja potvrđuje da rad, trud i volja donese i rezultate.

Bavljenje poljoprivredom je porodična tradicija Gradaščevića iz Janje.

“Još moji preci su imali velike površine zemlje i bavili se poljoprivredom. Moj otac ni prije rata nije radio u nekoj firmi, nego glavni izvor prihoda za moju porodicu bila je poljoprivreda. Tako je i danas. Osim oca i majke, tu na imanju su još moja tri brata. I niko ni od njih ne radi u firmi, niti je ikad rekao da bi išao negdje van Bosne. Nije lahko, ali nafake ima ko hoće da radi” kazao je za NEON Televiziji Mustafa Gradaščević.

Mustafa i njegova porodica obrađuju oko 200 dunuma zemlje. Uzgajaju kukuruz, pšenicu, ječam, krompir, luk, papriku, kupus, dinje…

“Žitarice koristimo za stoku, krave i bikove na našoj farmi. Dinje i lubenice su uzgajali moji preci, još moj čukundjed. I mi danas se držimo te tradicije. Naravno danas je suvremenije i mnogo lakše nego prije. Ova godina je izuzetno teška za poljoprivredu. Posebno proljeće je bilo teško, sa mnogo padavina. Voda je mnoge usjeve i uništila. A lubenica i dinja su posebno osjetljive poljoprivredne kulture. Bostan zahtjeva mnogo sunca i da se zalijeva. Tad je kvalitetan i sladak. Ove godine će biti smanjeni prinosi svih poljoprivrednih kultura, pa i dinje. Razlog je kako rekoh izuzetno kišno proljeće, razvoj biljnih bolesti…” dodaje Mustafa.

Naš sagovornik kaže da se nadaju da će cijene nadoknaditi smanjene prinose. Ono što je do njih, oni rade. Trude se izvući maksimum iz teške godine, te kupcima prije svega ponuditi kvalitetne proizvode.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Poziv za “Kalesijske šampione znanja 2024”

Počela prva konferencija o prevenciji nasilja među djecom i mladima

KUD “7.april” Vukovije Donje organizuje bajramski koncert

Ljeto donosi visoke temperature: Crveno upozorenje najavljeno za sutra

Odmor uz jakuzzi i saunu usred sela, pa još i kravu pomuzeš: Da, u B …

CLOSE
CLOSE