Kalesija 12°

Godina 2023. na putu da postane najtoplija ikada

Nakon što je juni proglašen najtoplijim mjesecom u 170 godina, 2023. će vjerovatno postaviti novi visoki godišnji prosjek temperature, navodi se u novom istraživanju.

– Globalno, juni 2023. je bio najtopliji juni od kada su direktno mjereni instrumentalni rekordi 1850. godine, čime je oboren rekord prethodno postavljen u junu 2022. – navodi se u istraživanju koje je prošle sedmice objavio “Berkeley Earth”, nezavisna neprofitna organizacija sa sjedištem u Kaliforniji.

Napominjući da je globalna srednja temperatura ovog juna bila 1,47 stepeni Celzijusovih iznad prosjeka 1850-1900, u studiji se navodi da će 2023. sada vjerovatno postati nova rekordno topla godina, a šanse da se ta prognoza ostvari su 81 posto.

Okeani su također zabilježili rekordan porast temperature od 1,12 stepeni u junu, dodaje se.

Prošlomjesečnu rekordnu vrućinu pratilo je deset najtoplijih dana u historiji, pri čemu je prva sedmica jula bila “najtoplija sedmica ikada zabilježena”, jer su globalne prosječne temperature svakodnevno obarale rekorde nakon 3. jula, navela je Svjetska meteorološka organizacija (WMO).

Do porasta temperatura dolazi jer El Nino efekat, za koji je zvanično objavljeno da je počeo početkom juna, nastavlja da jača, uzrokujući vremenske pojave kao što su jake kiše, poplave, suše i šumski požari.

Globalne temperature su posljednji put dostigle vrhunac 2016. godine, kada je bila jaka godina El Nina.

El Nino je dio prirodnog klimatskog obrasca koji se naziva El Nino/Južna oscilacija.

Prije sedam godina, na Pacifiku se razvio izrazito intenzivan događaj El Nino, koji je izazvao niz opasnih promjena u globalnim vremenskim obrascima.

Kao rezultat toga, Indonezija se suočila s teškom sušom, koja je pogoršala situaciju s razornim požarima, dok su jake kiše poplavile dijelove Afričkog roga, poplavile sela i poljoprivredna područja.

S obzirom na to da se El Nino vraća ove godine, stručnjaci predviđaju da će biti još snažan, što će izazvati zabrinutost zbog ekstremnih vremenskih prilika u narednim mjesecima.

Anadolija

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Lapsus band napravio muzički spektakl u Kalesiji

  Kup šehida općine Kalesija osvojila ekipa FK Memići

  Ove zemlje su bile protiv ili suzdržane o Rezoluciji o genocidu u Sre …

  Historijski trenutak: Generalna skupština UN-a usvojila Rezoluciju o …

  Dodik vrijeđao žrtve i mahao biračkim spiskom

  CLOSE
  CLOSE