Kalesija

“Glas Srpske” o Kalesiji: Referent u opštini Kalesija ucjenjuje Srbe i traži mito

O pravima Bošnjaka koji su se vratili na područje RS se rijetko kada govori. Od izbora do izbora.
Povratnici srpske nacionalnosti na područje općine Kalesija, koja pripada FBiH, su česta tema medija, naročito u “boljem dijelu BiH”.

Političke igrice koje igraju ovi povratnici, česti protesti pred zgradom općine Kalesija, Vladom TK (…) su neborjeno puta urodili plodom.
Stekao se dojam da je par sahati provedenih ispred Općine isplativije nego li konstantno traženje posla preko Biroa za zapošljavanje u općini Kalesija, gdje se nalazi hiljade građana općine Kalesija.

Zadnji protest srpskih povratnika u Kalesiji su iskoristili i mediji u RS-u (RTV BN), koji su nenajavljeni protest iskoristili za širenje međunacionalnih tenzija.
Kalesijska policija je u skladu sa zakonom reagovala, želeći rastjerati okupljene (njih desetak, koji su zahvaljujući protestima osigurali egzistenicju), a medij iz RS-a je to iskoristio da pokaže kako su “njihovi” ugroženi u Kalesiji.
Snimivši čovjeka sa djetetom oko vrata, koji se odupire policiji, u RS je otišla slika tlačenja Srba u Kalesiji.
Naravno, niti riječi da su to Bog zna koji po redu protesti, i to nenajavljeni. Objektivno, nema šta…

O radu (bolje rečeno – akcijama!) udruženja “Agrorazvoj” ovoga puta nećemo pisati, sačuvat ćemo to za neke njihove proteste (koji će sasvim sigurno biti uskoro).

A.K.

 

Kalesija Online vam prenosi pisanje “Glasa Srpske” o srpskim povratnicima u Kalesiju

——————

BANjALUKA – Srpski povratnici u Kalesiju podnijeli su Tužilaštvu Tuzlanskog kantona prijavu protiv opštinskog referenta Muje Tosunbegovića jer ih je, kako kažu, ucjenjivao i tražio mito i do 2.000 maraka da bi im odobrio pomoć koja im ionako pripada.

Srpski povratnik Tomislav Spasojević tvrdi da mu je Tosunbegović tražio 1.000 evra za dodjelu paketa građevinskog materijala, čija je vrijednost oko 20.000 KM.

– Nisam mu dao novac jer sam ionako zaslužio da dobijem taj materijal. Znao sam da se Tosunbegović bavi nečasnim radnjama jer su mu srpski povratnici u više navrata davali novac za pomoć koju su trebali da dobiju – rekao je Spasojević.

Prema njegovim riječima, ni do danas nije dobio kompletan građevinski materijal zbog toga što nije dao Tosunbegoviću 1.000 evra.

– Tosunbegović je pričao okolo da je moj paket građevinskog materijala mogao da unovči za mnogo više para. Opravdanje za uzimanje mita mu je dvoje djece koja studiraju, a opštinska plata, kako je sam rekao, nije mu dovoljna za njihovo školovanje i preživljavanje – priča Spasojević.

On je istakao da su povratnici prijavu protiv Tosunbegovića podnijeli Tužilaštvu Tuzlanskog kantona.

– Nadamo se da će se sankcionisati sve češća pojava mita, korupcije i zloupotrebe službenog položaja u opštini Kalesija, zbog čega stradaju srpski povratnici – rekao je Spasojević.

U sličnoj situaciji našao se i povratnik u Kalesiju Zoran Lukić.

Lukić kaže da je Tosunbegoviću dao 100 maraka za prevoz junice koju je njegova petočlana porodica dobila od Fonda za povratak, a čije je sjedište u Sarajevu.

– I ostali povratnici su Tosunbegoviću dali po 100 maraka. Putem Udruženja “Agrorazvoj” obraćali smo se Fondu za povratak, koji su nas obavijestili da je, prema ugovorima, sve bilo plaćeno i da je Tosunbegović trebalo samo da uputi isporučioca junica na naše adrese. U Fondu za povratak kazali su da je uzimanje novca apsurd i bruka institucija koje se bave pitanjem povratka – kazao je Lukić.

Tosunbegović je negirao da je tražio novac od Spasojevića, te dodao da je novac za junice tražio od povratnika zato što je trebalo specijalno vozilo za njihov prevoz, jer se nisu mogle transportovati u traktorima i kamionima.

Tužilaštvo

U Tužilaštvu Tuzlanskog kantona potvrdili su da su primili prijavu protiv Muje Tosunbegovića iz Kalesije, koju su proslijedili Tomislav Spasojević i Zoran Lukić.

– Prijave će u idućem periodu biti predmet analize i utvrdiće se da li učinjeno krivično djelo – kazali su u ovom tužilaštvu.

Marijana Miljić, Glas Srpske 10.9. 2011.
——————

***

-Kalesija Online će stupiti u kontakt sa Mujom Tosunbegovićem, i prenijeti njegovu reakciju na pisanje Glasa Srpske.  Za nadati se da će ista doći do medija u RS-u…

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Protest žena Srebrenice: Ista je patnja od 1995. godine do danas

  Armin Berberović izjasnio se da nije kriv za ubistvo dvije mlade dokt …

  Dr. Zumra Begić obavlja besplatne ginekološke preglede u Potočarima

  Četiri uspješne dame iz BiH dobitnice nagrade Business Women Awards …

  BiH nazaduje u borbi protiv korupcije: Pošast koja je postala model p …

  CLOSE
  CLOSE