Kalesija

FOTO/ Zeničanin u rijeci Bosni uhvatio soma dužine 148 centimetara i teškog 26 kilograma

Zenički ribar Nermin Bujak ‘Koner’ može se pohvaliti izuzetnim ribarskim trofejom. On je iz rijeke Bosne, na lokalitetu Kula u naselju Kanal, izvukao soma dužine 148 centimetara i teškog 26 kilograma.

POGLEDAJTE FOTOGRAFIJE!

Kako je bilo izvući iz rijeke ovu ribetinu, uhvaćenu na silikonsku umjetnu ribu od 12 cm, najbolje kazuje podatak da su mu pomogli vatrogasci sa čamcem, koji su se slučajno zatekli na ovom lokalitetu tokom svojih redovnih vježbi na vodi.

«Ovo mi nije prvi put da izvučem soma, jer sam do sada izvukao oko 60 kilograma somovine, ali mi je ovo najveći primjerak koji sam ulovio. Ovaj mjesec mi se malo i potrefilo, jer sam već izvukao četiri, od 10, 6 i 16,5 kilograma.

Danas će biti još onih koji će se obradovati, jer ja svakog soma podijelim sa prijateljima. Sada ću ga oguliti, očistiti i isjeći na komade od jednog kilograma i podijeliti projateljima, to mi je tradicija i ne želim odustati od toga, a inače kada god ulovima malo više ribe podijelim», kaže nam Nermin Bujak.

Prema njegovim riječima rijeka Bosna je puna puna ribe, ima čak 33 vrste riba, a najviše šarana, somova, klenova i savki. Na području Zenice ima dva-tri revira sa somovima, a ovaj na Kanalu, od industrijske brane Arcelor Mitala do blatuške petlje na M-17, se pokazao izdašan ove godine. Isto tako puno somova ima i na «vrandučkim kazanima» i u Drivuši.

Hayat

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Gugl gasi stare i neaktivne račune

  Sjećanje na heroja: 31 godina od pogibije Adila Bešića

  Jedini u TK „Ski lift Karaula“: Ljubitelji zimskih sportova jedva …

  Vrijedne Kladanjke pletu, vezu, heklaju: Seoska domaćinstva opstaju z …

  Online mektebski kviz „Ikre“ – polaznici mekteba džemata Dubnic …

  CLOSE
  CLOSE