Kalesija 22°

FOTO: Obilježena 23.godišnjica od Regionalnog savjetovanja Patriotske lige

OLYMPUS DIGITAL CAMERASve je počelo kao i 11.janura 1992. godine. Prvo su se okupile patriote i oni koji vole državu BiH, a nakon toga je ispred Osnovne škole u Tojšićima gdje je 1992. godine održano Regionalni savjetovanje za Patriotsku ligu održan kratki čas historije.

Prvo se prisutnima obratio nekadašnji načelnik Kalesije i jedan od osnivača Patriotske lige na ovim prostorima Dževad Tosunbegović, a zatim o bitnosti ovakvih okupljanja govorio je i profesor Salih Kulenović koji je predsjednik Saveza Udruženja boraca Patriotske lige BiH, ali i Atif Šaronjić poznatiji pod imenom “Emir” koji je bio zadužen za specijalne jedinice u okviru Armije RBiH.

“Pa vjerujte bio sam 1992. godine ovdje i drago mi je što sam opet tu. Vidim poznata lica, vidim tu momke koji su došli da brane svoju domovinu 1992., a vidim ih i sada samo su malo stariji ali i dalje je brane”, govori nam Kulenović.

Oduševljenje ovakvim okupljanjima nije krio ni Atif Šaronjić koji nam je kazao da je presretan jer je država očuvana, a sigurno je savjetovanje iz Tojšića pomoglo da se organizira otpor.

“Ja sam ovdje bio 1992. godine i mogu da kažem da je tu na savjetovanju bio i Mehdin Hodžić-Labud koji je svoje srce dao za ovu državu. Danas na žalost imamo mnoge borce koji su nezadovoljni a mnogo su u ratu dali za državu. To se treba ispraviti” priča za Kalesija online Šaronjić.

Bitnost ovakvih okupljanja je pocrtao i Dževad Tosunbegović koji je kazao da patriote ne spavaju te da se mnogi od njih i u miru bore za očuvanje onoga što je puškom odbranjeno.

Predstavnici vlasti, političkih stranaka, ali i boračkih udruženja su nakon časa historije položili i cvijeće na spomen obilježje u Tojšićima, a zatim i u Kalesiji. U BKC-u “Alija Izetbegović” je u povodu obilježavanja ovog bitnog datuma otvorena i izložba dokumentarnih fotografija Alija Izetbegović u Tuzlansko-Podrinjskom kantonu za vrijeme agresije.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Akademija FK “Sloga” privukla veliki broj dječaka: Održ …

Pripreme za narednu sezonu u FK “Bosna” počinju 1.jula

Kadeti OK “Bosna” osvojili prvo mjesto na turniru u Zenici

U Bosni uvijek imaš prijatelja: Sirijcu Abdurahmanu pružili dom i lj …

Dočekuša, razgovoruša, sikteruša, pije se sa merakom: U Kalesiji 7 …

CLOSE
CLOSE