Kalesija

FOTO/ G. Kalesija: Dostojanstven ispraćaj za osam stradalih Zvorničana

Na Šehidskom mezarju u Gornjoj Kalesiji danas je u prisustvu više od 2.500 ljudi klanjana dženaza i obavljen ukop osam identificiranih tijela Bošnjaka ubijenih u Zvorniku 1992. godine. Dženaze-namaz predvodio je vojni muftija Ismail ef. Smajlović.

Ukopane civilne žrtve zločina počinjenih u Zvorniku 1992. godine pronađene su u masovnim grobnicama Kazanbašča, Crni Vrh, Turalići, Seferovići, Šahbegovići i Trnovac, a identificirane su u proteklih godinu dana u Identifikacijskom centru Podrinje, koji djeluje u Tuzli. Pet sestara danas su ukopale i brata jedinca Ramiza Okanovića koji je pronađen u masovnoj grobnici Crni Vrh:˝Odveden je 1992. godine iz Bijelog Potoka sa našim muževima, zetovima i djeverovima i više ih nismo ni vidjele˝, ispričala je jedna od sestara Razija Delić.

Dženazi je prisustvovao i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, koji je obraćajući se novinarima kazao da su juni 1992. godine i juli 1995. godine dva najnesretnija mjeseca u historiji bošnjačkog naroda pozivajući sve one koji bilo šta znaju o masovnim grobnicama da barem na takav način pomognu svojim bivšim i sadašnjim komšijama u pronalaženju njihovih članova porodica.

Ahmet Grahić, predsjednik Udruženja nestalih i ubijenih Zvorničana kazao je da je na Šehidskom mezarju u Gornjoj Kalesiji već ukopano 645 zvorničkih žrtava, a sadanašnjom dženazom 653 tijela, dok je oko 180 identificiranih žrtava ukopano na porodičnim mjezarjima. Sa zvorničke opštine potražuje se još od 560 do 580 osoba, prenosi BMG.

Predstavnik porodica stradalih Zvorničana je poručio da je sramota što se je za godinu dana identificirano samo 8 osoba, dok se kosti od desetina osoba još nalaze u vrećema.

————————————–

—Gornja Kalesija, 01. juni 2011.godine, foto zapis—

.
A.K.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Dr. Zumra Begić obavlja besplatne ginekološke preglede u Potočarima

  Četiri uspješne dame iz BiH dobitnice nagrade Business Women Awards …

  BiH nazaduje u borbi protiv korupcije: Pošast koja je postala model p …

  Sajam rukotvorina i proizvoda žena sa Majevice održan u Ugljeviku (V …

  Kalesija: Poziv za poljoprivrednike da prijave zemljište

  CLOSE
  CLOSE