Kalesija 21°

Fojnica

Fojnica je malo mjesto, u srcu srednje Bosne. Čaršija koja odiše ljepotom tradicije i običaja sa ovog prostora. Da se tradicija njeguje vijekovima u ovom gradu svjedoče vjerski i društevni objekti, kao i historijski dokumenti…

U posljednjih nekoliko godina turisti rado dolaze u Fojnicu, posebno zbog termalnih voda, koja ima ljekovita svojstva. U centru grada nalazi se hotel “Reumal” i tokom cijele godine dolaze posjetitelji zbog zdravstvenih problema. U Fojnici možete uvijek pronaći nešto zanimljivo i o tome istraživati, jer zbog svoje bogate historije zainteresirat će vas da zavolite ovo mjesto. Ako želite da nešto više znate o ovom gradu svaki mještatin će vam s omijehom rado odgovoriti na pitanje, a neko ko dočekuje turiste i vodi do znamenitosti je lokalni imam Ahmed.

“Vole doći iz ljudi iz naše domovine, kao i iz dijaspore. Reumal osim tog medicinskog dijela pruža i turističke usluge”, kazao je efendija Ahmed.

Za vrijeme agresije na Bosnu i Hercegovinu ranjeni pripadnici Armije RBiH liječili su se ubolnici koja se nalazila upravo u ovom malom gradiću. Sada je na tom mjest otvoren savremeni restoran, koji pored tradicionalnih specijaliteta nudi i moderna jela.

U Fojnici još možete posjetiti Prokoško jezero. Jezero koje je smješteno na Vranici, jednoj je od najvisočijih planina u Bosni i Hercegovini. Prokoško jezero karakteristično je po tome što se u toku jednog dana mogu promijeniti sva četiri godišnja dobra. Krasi ga priroda, prelijepi pašnjaci na kojem krave slobodno se kreću i pasu travu. U skromnim kućama napravljenim od drveta domaćice svakog gosta dočekaju sa bosanskom kuhinjom.

Fatimima kuća nalazi se odmah do jezera. Specijalitet njene kuće je pita. Posjetitelji kažu kažu su njene pite najbolje, a kad se uz sirnicu ili krompirušu popije i bosanka kahva onda je merak zagarantovan. Mirno mjesto za odmor i bijeg od svakodnevnice, a mještani ljupki i gostoprimljivi. Vrijedi posjetii, popeti se do Vranice i sa obližnjih stijena uživati u prelijepom pogledu i čistom zraku.

Turistima je u centru Fojnice nekako najprivlačnija stara džamija, koja se na mapi Evrope nalazi na najvisočijoj tačci i koja je najstarija na području srednje Bosne. U atik mahali nalazi se stara džamija napravljena 1551. godine i koju je izgradio Mustafa Hidri. Na ulazu u džamiju nalazi se tarih koji je pisao šejh Abdurrahman Sirri prilikom njezine obnove 1820. godine. U ovoj se džamiji čuva i Kur-an pisan prije 273 godine u kasabi Fojnica.

Ahmed efendija Vuković na vjerskoj službi je devet godina.

“Ovo je prva džamija u našem gradu. Od ovog mjesta gdje je stara džamija počela se širiti čaršija prema drugoj džamiji”, kazao je efendija.

Džamija ima tri imena: Atik što na arpskom jeziku znači stara džamija. Drugo ime je srednja džamija zbog geografskog položaja, jer se nalazi između glavne Šaban Ahmedove i Muharem efendine džamije. Najzanimljiviji naziv je djevojačka, jer legenda kaže da su džamiju, koja je bila srušena 1800. godine, obnovile tri djevojke koje se nisu udavale od svog ruha/miraza.

“Kada su htjeli da obnove džamiju nisu imali mnogo novca i djevojke su čule tu priču i odlučile dan svoje ruho/miraz uvakufe za obnovu džamije”.

Arhitektura džamije zanimljiva je po tome što je zadržala izvorni, originalni oblik i ona je pod zaštitom države.

“Prilikom te obnove mještani su u zidu sa desne strane pronašli rukom pisani Kur'an, star oko 300 godina. Nažalost, prije godinu dana Kur'an je ukraden. S lijeve strane u zidu se nalazi originalni top ili prangija koja je stara 200 godina. Koristio se tokom ramazana za obilježavanje iftarskog vremena”, dodaje efendija Vuković.

Iznad džamije nalazi se brdo koje je dobilo naziv upravo po prangiji iz koje se pucalo tokom iftara. Već petu godinu, od kako je stigla replika originalnog topa, Fojničani post prekidaju oglašavanjem sa tog brda.

Ahmed efendija ispričao je priču i o Sultan Mehmedu Fatuihu koji je sa svojom svojskom došao u ovaj grad.

Smjestio se na obližnje brdo, a bogomili i krščani koji su tu živjeli kada su čuli da dolazi najveći imperator tog vremena strahovali su za svoje živote.

 U selu Milodraž, 28. maja 1463. godine, koje se nalazi u blizini današnjeg Kiseljaka, na ruke bosanskih franjevaca je sultan Mehmed Fatih, Osvajač, predao dokument kojim je lično zajamčio slobodu ispovijedanja katoličkog vjerozakona u Bosni, zaštitu života, imovine i časti njegovih sljedbenika – ahdnamu.

Sutradan, u ime svojih savjernika, da iskaže pokornost i očituje se o proglas, pred sultana je izišao gvardijan fojničkog samostana, fra Anđelo Zvizdović.

Originalni ogrtač kojim je sultan Fatih ogrnuo fra Zvizdovića još uvijek se nalazi u muzeju u samostanu. Da biste Fojnicu doživjeli iz svoje perspektive, bolje

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Osamnaestogodišnjak iz Zenice preminuo od posljedica zaraze morbilama

Tomislav Cvitanušić uplatio članarinu u MIZ Srebrenica

Predstavljen bh. tim za Olimpijske igre u Parizu, Lana Pudar najveći …

Malonogometni turnir Šeher-Osmaci 30. i 31. jula

Šejlin recept za pitu buraniju

CLOSE
CLOSE