Kalesija 34°

Firma iz Brčkog uz pomoć EU za primjer mnogima: Energiju treba proizvoditi i čuvati je

Firma “Voćar” iz Brčkog više od 30 godina ispunjava želje kupaca svih generacija, a kvalitetu svojih proizvoda pažljivo su gradili kontinuiranim ulaganjima u modernizaciju i poštivanje različitih standarda procesa proizvodnje.

U toku 2021. godine, uz pomoć projekta EU4AGRI, kompanija je ostvarila dugogodišnji san koji će doprinijeti dodatnoj konkurentnosti ove kompanije na domaćem i međunarodnom tržištu.

“Mi kao proizvođači energije imamo zaista znatan trošak i iskoristili smo priliku da konkurišemo sa svojim projektom proizvodnje i sušenja šljive i taj projekat je od strane EU i UNDP-a odobren i mi smo instalirali solarnu elektranu snage 250 kilovata koju smo postavili na krovne površine naših skladišnih i proizvodnih objekata”, kazao nam je Esed Musić, vlasnik ove firme.

On smatra da je to veoma uspješan projekat jer energiju proizvode za svoje potrebe i koriste je u procesu proizvodnje, prerade i hlađenje šljive kao i za viljuškare koje pune električnom energijom kao i za unutrašnji transport.

“To je uspješan projekat kako EU tako i nas kao kandidata koji su ispunili poslovni cilj na način da smo utjecali na smanjenje troškova energije, postigli smo konkurentrnost, a mislimo da je to uspješna priča iz razloga što proizvodimo energiju za sopstvene potrebe”, dodao je.

Musić kaže da su svoje potrebe ispunili u procentu od 65 posto. Također, u slučaju viška energije tu je opcija dostavljanja u javnu mrežu.

“Mi kao Brčko Distrikt, administrativna jedinica, bi trebalo da idemo kao korak ispred, ali smo korak iza jer nema zakonske regulative koja je u cijelosti obradila temu proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora. Ko zna kada će se to desiti. Mi smo se, neobraćajući pažnju na to, obratili EU i izložili svoju potrebu i stanje naše administrativne jedinice koja ne prati te trendove i dobili njihovu saglasnost da će ipak finansirati naš projekat jer mi nemamo mogućnsot da višak energije puštamo u javnu mrežu. Svi mi u BiH vapimo za energijom, prije svega je moramo čuvati, veliki broj je sistema za hlađenje koja nekada nije toliko trebalo, a sada je veća potreba, a tu je proizvodnja hrane”, dodao je.

Naglašava da je bitno da troškovi budu niži kako bi firma bila konkurentnija.

“Oprema koju smo nabavili je porijeklom iz EU gdje je stepen iskorištenosti i automatizacije veoma dobar. Kupili smo jednu od najboljih oprema, tako da do sada nije bilo ispada. Elektrana normalno svakodnevno radi i važno je da bude tehnički ispravna, a koliko će energije proizvesti ovisi o vremenskim uslovima i mi na to ne možemo utjecati”, kaže Musić.

Na kraju ove priče ističe da je ovo koristan potez njegove kompanije, kao i svih ostalih preduzeća koja investiraju u BiH.

“To je ispravna odluka, a to treba biti i odluka građana koji mogu finansirati proizvodnju elekrične energije kako bi zadovoljili svoje potrebe, a viškove dali u javnu mrežu. Energiju treba proizvoditi i čuvati je”, zaključio je.

Projekat izgradnje solarne elektrane koštao je oko 163,000 KM, od čega su kroz projekat EU4AGRI osigurana sredstva u iznosu od oko 106,000 KM, a firma “Voćar” je obezbijedila oko 57,000 KM. Korištenjem energije iz sunca ova će firma smanjiti emisiju CO2 za otprilike 76 posto.

(KLIX)

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Poništen Javni konkurs za prijem u radni odnos u JU BKC „Alija Izet …

VIDEO/Džemat Vukovije Gornje: Poklon umra za džematliju Alić Fehima

Lakić o nestanku struje: Uspostavlja se napajanje, moramo biti oprezn …

Završen drugi upisni rok u MSŠ Kalesija, upisano 50 učenika

Javni poziv za dodjelu sredstava na ime podrške projektima organizaci …

CLOSE
CLOSE