Kalesija 12°

Federalno ministarstvo finansija: U cjelosti isplaćene obaveze prema 6.728 deviznih štediša

Federalno ministarstvo finansija je osiguralo 81 milion KM za isplatu obveznica po osnovi računa stare devizne štednje za obveznice koje danas dospijevaju na naplatu, a novac će dobiti 27.905 osoba.


Novac je osiguran prvom aukcijom trezorskih zapisa. Vlasnicima će biti plaćena glavnica u iznosu od 74,66 miliona KM, dok dok će se na ime kamate isplatiti 6,35 miliona KM.

Na ovaj način se izmiruju dospjele obaveze po snovu tri emisije obveznica i to: po prvoj emisiji 68,88 miliona KM, od čega se na glavnicu odnosi 65,82 miliona KM i na kamatu 3,05 miliona KM, po drugoj emisiji 9,29 miliona KM, od čega se na glavnicu odnosi 8,83 miliona KM i na kamatu 0,45 miliona KM, po III emisiji 2,84 miliona KM, i cjelokupan iznos se odnosi na dospjele kamate.

Pojedinačna isplata glavnice za svakog vlasnika obveznice emitovane u skladu sa prvom emisijom iznosi 8.080 KM i uvećana je za priadajuću kamatu.

Za vlasnike oveznica druge emisije pojedinačna isplata iznosi do 4.223 KM i uvećana je za kamatu, za vlasnike obveznica treće emisije dospjela je na naplatu kamata obračunata na ukupan iznos emitovanih obveznica. Dospijeće glavnice po ovom osnovu je 31. marta 2012. godine.

Današnjim isplatama izmiruju se dospjele obaveze prema 27.905 osoba, od čega glavnica i kamata prema 11.298 vlasnika obveznica prve emisije, i 2.783 vlasnika obveznica druge emisije, i kamata prema 13.824 vlasnika obveznica treće emisije.

“Ovim Federalno ministarstvo finansija u cjelosti isplaćuje sve obaveze prema 6.728 starih deviznih štediša, čime, uz prethodno izmirenih 17.690 prestaju obaveze prema 24.418 vlasnika računa stare devizne štednje koji su se odazvali našem pozivu i verificirali staru deviznu štednju prije 2010. godine, dok se vlasnicima koji su svoju štednju verificirali u 2010. godini isplaćuje dospjela kamata”, navode u Federalnom ministarstvu finansija.

Ovom isplatom izmiruju se obaveze prema 53,55 posto vlasnika obveznica emitovanih po osnovu stare devizne štednje.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Svečanom sjednicom obilježena 111. godišnjica Udruženja ilmijje

  BKC “Alija Izetbegović” Kalesija: U petak predstava za dj …

  Sve više građevinara iz Bangladeša: I BiH počela da uvozi radnu sn …

  “Mladi žele više”: Udruženja iz Kalesije i Zvornika zaj …

  Mladi inžinjer iz Gračanice Asim Pedić pravi robote koji dostižu c …

  CLOSE
  CLOSE