Kalesija 12°

Facebook “usisava” vaše brojeve telefona…

Popularna društvena mreža Facebook se ponovo našla na meti kritika zbog povrede privatnosti korisnika, koji su nedavno otkrili da lako mogu da dođu do brojeva mobilnih telefona svojih prijatelja, koji vjerovatno ne znaju da su im brojevi dostupni na internetu.

Problem je zapravo izazvala aplikacija Phonebook Contacts, koja skuplja brojeve koje objavljuju korisnici, i potom ih slaže u imenik.

Međutim, ispostavilo se da aplikacija može da se sinhronizuje sa pametnim telefonima bez znanja korisnika, odnosno da „usisa“ nečiji broj i objavi ga. Otvaranje ovog imenika ide tako što se klikne na korisnički račun (account) u gornjem desnom uglu početne stranice svakog profila, a potom se ode na opciju „edit friends“. Otvorit će se stranica na kojoj onda treba da se klikne na „contacts“ i onda ćete na uvid imati brojeve telefona.

Interesantno je da ovaj imenik postoji već godinama, iako su ga korisnici Facebooka tek nedavno primijetili i odmah izrazili nezadovoljstvo zbog narušavanja privatnosti. Dodatne kritike upućene su na račun toga što Facebook čuva podatke čak i kada se izbriše profil.

Sa društvene mreže stigla je poruka koja treba da utješi korisnike, i kojom se navodi da brojeve vide samo prijatelji a ne svi.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Lapsus band napravio muzički spektakl u Kalesiji

  Kup šehida općine Kalesija osvojila ekipa FK Memići

  Ove zemlje su bile protiv ili suzdržane o Rezoluciji o genocidu u Sre …

  Historijski trenutak: Generalna skupština UN-a usvojila Rezoluciju o …

  Dodik vrijeđao žrtve i mahao biračkim spiskom

  CLOSE
  CLOSE