Kalesija 19°

“Euro standardi”: U Sarajevu pet, u Tuzli šest abortusa dnevno

AbortusNamjerni prekidi trudnoće u BiH još uvijek su česti, uprkos brojnim kontracepcijskim sredstvima koja su ponuđena na tržištu.
Međutim, niko ne zna ukupnu brojku prekinutih trudnoća godišnje, jer zbirnih podataka na nivou države nema, dok od entiteta samo Republika Srpska vodi tu evidenciju!

Zavod za javno zdravstvo u Federaciji. nema ukupne statističke podatke, jer smatraju da abortuse rade kantonalne klinike i Zavod za zaštitu žena i materinstva KS, te da oni moraju voditi svoju statistiku.
S druge strane Institut za zaštitu zdravlja RS evidentira sve namjerne prekide trudnoće, naravno one koje su izvršene legalnim putem. Kako za “San” kaže v.d. direktora Slobodan Stanić, samo u 2009. godini obavljeno je 2.528 abortusa, a prekidi trudnoće su najčešći u grupi žena dobi od 29 do 38 godina i iznose 50,2 posto od ukupnog broja abortusa.

– Prekidi trudnoća kod ženskih osoba mlađih od 20 godina su zastupljeni sa 1,98 posto – kaže Stanić.

Prema nezvaničnim podacima na Ginekološko-akušerskoj klinici Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu dnevno imaju oko pet abortusa, a na Klinici za ginekologiju i akušerstvo Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli četiri do šest.

Zavod za zaštitu žena i materinstva KS je u prošloj godini imao 250 namjernih prekida trudnoće. Kako za “San” kaže Mithat Kurtović, direktor Zavoda za zaštitu žena i materinstva KS, u zadnje vrijeme opada statistički broj abortusa, barem kad je riječ o ustanovi na čijem je on čelu. Posebno ističe da u ovoj godini nije bilo abortusa maloljetnica.

– Inače mi vrlo rijetko radimo takve abortuse. Kad se rade mora doći jedan roditelj sa djetetom i ispuniti potrebne formulare, ali prije toga mi razgovaramo sa maloljetnicom i ukažemo na sve moguće komplikacije kad je u pitanju prekid trudnoće – kaže Kurtović. I u Federaciji se, kao i u RS, na abortuse odlučuju žene tridesetih godina. Žene mogu legalno abortirati samo do desete nedelje trudnoće, a ukoliko je plod stariji onda se one upućuju na klinike.

– U zakonu stoji do deset nedelja mada mi abortuse radimo do nekih osam nedelja. Sve iznad je visok stepen rizika i taj prekid se obavlja na klinikama – ističe Kurtović.

Savremena oprema Mithat Kurtović je posebno istakao da Zavod ima najsavremeniju opremu koja se koristi za prekid trudnoće.

– U pitanju su plastične sonde. Svi ostali koriste metalne. Imamo i ultrazvuk u operacionoj sali da možemo vidjeti je li sve odstranjeno što treba biti – kaže on.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

U Kalesiji održan Internacionali festival folklora: Pored domaćina G …

Finalizirana akcija nabavke i ugradnje koševa na džematskom igrališ …

Klanjana kolektivna dženaza za četiri žrtve iz Prijedora i doline S …

Mašović: U Prijedoru se nalaze još deseci masovnih i stotine pojedi …

Spomenik bosansko-hercegovačkoj ženi u Živinicama

CLOSE
CLOSE