Kalesija 19°

Emira Talić čuva bosansku papuču od zaborava: Ručno rađene torbe i papuče oduševile kupce i van granica domovine

Pozitivne priče, promocija vrijednih ljudi, neobičnih zanimanja, čuvanje tradicije nešto je što nas između ostalog pokreće i daje motivaciju za traženjem novih priča. U svemu tome društvena mreža Facebook, mora se priznati, ima veliku ulogu. Otvarajući razne stranice, gledajući lijepo, jučer smo pisali o Almi Amidžić Zukić. Tragom te priče došli smo do još jedne, pozitivne priče iz Sanskog Mosta. Priča je krenula prije desetak godina ali inovacije vlasnice, nove ideje su ono što toj priči daje nastavak i veći sjaj. Pomenuta priča ima haman pa sve ono nabrojano u prvoj rečenici. Vrijedni ljudi, ne tako često zanimanje, čuvanje tradicije…Pa da počnemo…

Emira Talić vlasnica je obrta “Sehara“ koja se bavi proizvodnjom bosanske papuče, muške, ženske, dječije kao i klompica. Osim toga “Sehara” sadrži i unikatne torbice, kao i papuče, ručno rađene. Nakon što je sakupila novac za potrebne mašine, registrovala je obrt i započela proizvodnju. Veliku pomoć i podršku od samog početka ima od svog supruga, Elvisa.

Za izradu jednog para potroši se i do tri sata, a na kraju dosta toga zavisi od narudžbe i onoga što mušterija želi. Svaki papudžija ukrašava papuče na sebi svojstven način, moje su uljepšane karakterističnim zlatnim i srebrnim nitima, te različitim motivima, a pored upotrebne vrijednosti, mogu poslužiti i kao vrijedan dar. Mogu se naći u svim veličinama i bojama.” kaže Emira za NEON Televiziju.

Kao predstavnik BiH naša sagovornica sudjelovala na prestižnom privrednom sajmu koji se svake godine održava u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Arapi su, kaže, bili oduševljeni dizajnom i udobnošću bosanskih papuča. Sudeći prema komentarima na Facebook profilu svi kupci su oduševljeni istim. Ono što ističu jeste i Emirina ljubaznost te susretljivost.

“Iako smo se u zadnji čas obratili našoj, Emira Talić, ona i njen tim su se potrudili da njihove lijepe papučice dodju do nas na vrijeme da bi nasi folkloraši opet zablistali i da svi budu tip-top kako u igri tako i njihova nošnja! Hvala od srca Emiri na velikoj profesionalnosti, zadovoljstvo je surađivati sa najboljima”– napisala je zadovoljna mušterija..

Osim papuča pažnju kupaca privlače i unikatne torbe. Torba je svakako modni dodatak u bilo kojem godišnjem dobu. Zbog toga se u “Sehari” obraća pažnja na izgled i dizajn svake torbe. Ljubav utkana u svaki šav nije ostala neprimjećena te torbice iz Sankog Mosta nerijetko putuju i u druge države. Emira često dobiva fotografije torbica koje je radila iz New Yorka, Istanbula…To joj je kaže dodatan motiv i vjetar u leđa. Kvalitet je ono što joj je prioritet.

Period korona virusa jeste promijenio planove ali ih nikako nije zaustavio. Ova vrijedna poduzetnica trudi se papudžijski zanat njegovati ali i dodavati nove ideje kako bi se sve prilagodilo i novom dobu. U tome, slobodno možemo reći, i uspijeva. Pregledati fotografije i video uratke na njenim profilima zaista je nešto što odmara (potražiti je možete i na Facebooku i instagramu), a obradovati sebe ili neke drage ljude papučama ili torbom druga je priča.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

U Kalesiji održan Internacionali festival folklora: Pored domaćina G …

Finalizirana akcija nabavke i ugradnje koševa na džematskom igrališ …

Klanjana kolektivna dženaza za četiri žrtve iz Prijedora i doline S …

Mašović: U Prijedoru se nalaze još deseci masovnih i stotine pojedi …

Spomenik bosansko-hercegovačkoj ženi u Živinicama

CLOSE
CLOSE