Kalesija 12°

Ekstremne vrućine u Evropi, naredne sedmice stižu i do BiH

Jug Evrope je na udaru ekstremne vrućine, a temperature u Grčkoj dosežu 40°C i više.

Akropolj, najpopularnija turistička atrakcija u zemlji, zatvorena je tokom najtoplijih sati dana kako bi se zaštitili posjetioci. Za sljedeću sedmicu najavljuje se još jedan toplotni talas.

Evropska svemirska agencija (ESA) kaže da bi Italija, Španija, Francuska, Njemačka i Poljska mogle doživjeti ekstremne uslove.

U Hrvatskoj je juče izbio najveći požar ovog ljeta. U Grebaštici kod Šibenika izgorjeli su krovovi kuća i automobili.

Nekoliko turista se rušilo od toplotnog udara, uključujući Britanca ispred Koloseuma u Rimu. Uzrok je toplotni talas Kerber – nazvan po troglavom čudovištu koje se pojavljuje u Danteovom Paklu.

Italijanski meteorolozi upozoravaju da će sljedeći toplotni talas – nazvan Haron po brodaru koji je prevozio duše u podzemlje u grčkoj mitologiji – sljedeće sedmice ponovo donijeti temperature iznad 40°C.

– Početkom iduće sedmice najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 16 i 22 °C, na jugu zemlje do 27 °C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 35 i 41 °C, najavljuje meteorolog Bakir Krajinović i dodaje:

– Rizici zbog visokih temperatura su dosta izraženi, zbog čega je potrebno planirati sve aktivnosti u skladu sa vremenskim prilikama i uputama Zavoda za javno zdravstvo i ljekara.

Ljekari savjetuju ljudima da dnevno piju najmanje dva litra vode i da izbjegavaju kafu i pića koja dehidriraju organizam. Prošli mjesec bio je najtopliji jun ikad, objavio je Copernicus, služba EU za praćenje klime.

Ekstremno vrijeme koje proizlazi iz globalnog zagrijavanja”nažalost postaje novo normalno”, upozorila je Svjetska meteorološka organizacija (WMO). Periodi intenzivne vrućine javljaju se unutar prirodnih vremenskih obrazaca, ali globalno postaju češći, intenzivniji i traju duže zbog globalnog zagrijavanja.

(Vijesti.ba)

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Kup šehida općine Kalesija osvojila ekipa FK Memići

  Ove zemlje su bile protiv ili suzdržane o Rezoluciji o genocidu u Sre …

  Historijski trenutak: Generalna skupština UN-a usvojila Rezoluciju o …

  Dodik vrijeđao žrtve i mahao biračkim spiskom

  Otvorena zgrada za socijalno stanovanje u Kalesiji

  CLOSE
  CLOSE