Kalesija 21°

Država će penzionerima pomagati u plaćanju struje sa simboličnih 5 do 7 KM. Nema pomoći nezaposlenima!


Vlada FBiH donijela je Odluku o provedbi mjera za ublažavanje posljedica porasta cijena električne energije građanima i kućanstvima i stimulaciju energetske aktivnosti.
Odlukom su obuhvaćeni penzioneri s najnižom penzijom koju je u tekućem mjesecu isplatio Federalni zavod MIO/PIO te korisnici stalne novčane pomoći koji imaju izdata rješenja od nadležnih centara za socijalni rad.

Zadovoljni mjerama

U Vladi su kazali da je osnovni kriterij za subvenciju potrošnja električne energije, koja mora biti ispod prosječne, 268 kilovat-sati mjesečno kod “Elektroprivrede BiH” (EPBiH) te ispod 348 kilovat-sati kod “Elektroprivrede HZHB” (EPHZHB).

– Iznos subvencije bit će iskazan na računu za utrošenu električnu energiju, a maksimalno može iznositi pet i po maraka kod EPBiH, odnosno sedam maraka za EPHZHB, u zavisnosti od utroška struje u obračunskom periodu. Razlika sredstava po novom obračunu bit će osigurana iz ostvarene dobiti dviju elektroprivreda iz dijela dobiti koji pripada Vladi FBiH – kažu u Vladi FBiH.
Penzioneri su zadovoljni ovim mjerama jer su im one prezentirane nekoliko dana ranije pa su imali prilike da ih korigiraju.
– Postigli smo da se izvrši potpuno subvencioniranje povećanja cijena struje za sve penzionere s minimalnom penzijom, a njih je oko 226.000, da potrošnja bude u okviru 268 kilovati i da to važi za ovu i iduću godinu. Dogovorili smo da pokušamo uključiti i penzionere s penzijom između 310 i 414 KM – kaže Omer Omerefendić, predsjednik Saveza udruženja penzionera FBiH.
S druge strane, iako je premijer FBiH Nermin Nikšić najavljivao da se to neće dogoditi, subvencije su zaobišle desetine hiljada nezaposlenih osoba, koje nisu u penziji, a nisu registrirane u centrima za socijalni rad.
Predsjednik Skupštine Saveza udruženja potrošača BiH Murat Rašidović kazao nam je da je visina subvencija neznatna u odnosu na troškove povećanja električne energije. On kaže da potrošači ne odustaju od tužbe protiv FERK-a zbog nezakonitog povećanja cijena struje. Naglašava da je i visina subvencije neznatna, a zaobići će desetine hiljada demobilisanih boraca i ostalog radnosposobnog stanovništva koje želi da radi, ali nema gdje.

Neznatna pomoć

– Potrošači su najviše opterećeni jer je njihova tarifa najskuplja. Oni žele da dođu do velike dobiti. Ovo nije rađeno prema akcionom socijalnom planu. Prije svega ovoga trebalo je utvrditi imovinski cenzus, jer će biti veliki broj građana koji nigdje ne radi i nema primanja. A da bi imao potvrdu centra za socijalni rad, mora biti nesposoban za rad. Oni neće imati nikakva primanja. Nije penzioner, invalid… – pojašnjava Rašidović.

Primjena od 1. avgusta

Prema odluci Vlade FBiH, pravo na subvenciju kupac će moći ostvariti na samo jednom mjernom mjestu, a iskazivat će se na računima za utrošenu električnu energiju od 1. avgusta i primjenjivat će se do 31. decembra 2012. godine ili do roka koji Vlada naknadno odredi.

Radivojević: Nezaposleni ovoga puta nisu uključeni

Zamjenik premijera FBiH Desnica Radivojević kazao je za “Avaz” da je problem što nezaposleni, nažalost, ovoga puta nisu uključeni u mjere za ublažavanje krize.
– Mi ćemo pratiti ovu odluku, analizirati je i dopunjavati. Kasnije ćemo, vjerovatno, kroz praćenje dopuniti odluku i uvrstiti i njih. Ovoga puta su obuhvaćeni samo penzioneri koji imaju najnižu penziju i korisnici stalne novčane pomoći – kazao je Radivojević.

rtvtk.ba

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Na današnji dan 1993. godine ubijen Hasib ef. Ramić, njegova supruga …

Generacije koje su dočekale izgradnju fiskulturne sale OŠ Kalesija, …

Ahmed Durgutović učenik generacije JU OŠ Memići

Jasmin Smajić kontrolor u finalnoj utakmici Kupa BiH u futsalu

Putevi u BiH: Saobraća se po suhom ili vlažnom kolovozu

CLOSE
CLOSE