Kalesija 21°

Dogodilo se na današnji dan

danplaneta– 1584. Umro je ruski car Ivan IV Grozni, prvi ruski vladar krunisan za cara. Uspješno ratovao protiv Tatara i proveo unutarnje reforme. Godine 1553. podigao prvu tiskaru u Rusiji.
– 1780. Rođen Miloš Obrenović, vođa Drugog srpskog ustanka, obnovitelj državnosti Srbije. Izborio se za autonomiju Srbije u okviru Otomanskog carstva.

– 1844. Rođen je ruski skladatelj, dirigent i pedagog Nikolaj Andrejevič Rimski Korsakov. Pripadao je skupini Petorice. Skladao je prvu rusku simfoniju, orkestralna i komorna djela, simfonije “Šeherezada” i “Španjolski capriccio” te više opera od kojih su najpopularnije “Sadko” i “Snjeguročka”. Odgojio je više vrhunskih ruskih glazbenika.

– 1858. U Vinkovcima se rodio hrvatski književnik Josip Kozarac. Pisao je pjesme, drame, romane i pripovijesti. Umro je od tuberkuloze 21. kolovoza 1906. u Koprivnici. Njegovi poznati romani “Mrtvi kapitali”, “Među svjetlom i tminom”, a osobito su mu poznate pripovijesti “Slavonska šuma”, “Tena” i “Mira Kodolićeva”.
– 1871. Radnici Pariza počeli prvu proletersku revoluciju, poznatu kao Pariška komuna, čiji je neposredan povod bio francusko-pruski rat.

– 1962. Nakon tajnih pregovora u francuskom gradu Evian-les-Bainsu Francuska i privremena alžirska vlada sklopile su tzv. Evianske sporazume. Prema njima Alžircima je obećana neovisnost, za koju, trebaju pokazati volju u referendumu. Nakon sedmogodišnjeg rata, neovisnost Alžira proglašena je početkom srpnja 1962., a prvi alžirski predsjednik postao je Ahmed ben Bella.

– 1965. U Rimu je umro bivši egipatski kralj Faruk I, posljednji monarh Egipta, zbačen sa vlasti 1952. u oficirskoj pobuni.

– 1980. Umro je filozof Erich Fromm. Od 1934. godine u emigraciji u SAD-u radi kao profesor na nizu američkih sveučilišta, a od 1951. i u Meksiku. Predstavnik je neopsihoanalize. Fromm se istaknuo kao originalni kritički interpretator Freudovih koncepcija koje su njegova druga osnovna inspiracija. U svojim djelima analizira probleme suvremenog i povijesnog svijeta, a najpoznatija su “Bijeg od slobode”, “Zdravo društvo” i “Anatomija ljudske destruktivnosti”.

– 1983. U egzilu u Švicarskoj umro bivši talijanski kralj Umberto II, posljednji monarh Italije, koji je na prijestolju proveo samo mjesec dana.

– 1994. Hrvatski predsjednik Franjo Tuđman i predsjednik BiH Alija Izetbegović, u nazočnosti američkog predsjednika Billa Clintona, svečano potpisali Washingtonske sporazume, koji su bili rezultat dvomjesečnih pregovora.

– 2000. U katastrofalnim poplavama u Mozambiku život izgubilo 700 osoba, a oko dva milijuna ostalo bez domova.

– 2008. Umro britanski pisac naučne fantastike Arthur Clark, autor više od stotinu knjiga o svemiru, među kojima i “2001: Odiseja u svemiru”. Dobitnik je najznačajnijih nagrada u toj oblasti.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Osamnaestogodišnjak iz Zenice preminuo od posljedica zaraze morbilama

Tomislav Cvitanušić uplatio članarinu u MIZ Srebrenica

Predstavljen bh. tim za Olimpijske igre u Parizu, Lana Pudar najveći …

Malonogometni turnir Šeher-Osmaci 30. i 31. jula

Šejlin recept za pitu buraniju

CLOSE
CLOSE