Kalesija 12°

Dogodilo se na današnji dan

220772b22062– 1867. Amerikanac Lucien Smith iz Ohia patentirao je bodljikavu žicu.

– 1903. Rođen je engleski pisac Eric Arthur Blair, poznat kao George Orwell, autor romana “1984” i “Životinjska farma”.

– 1920. U Vukovaru je završen Drugi kongres Socijalističke radničke partije Jugoslavije, koji je usvojio novi program i statut i izmjenio naziv partije u Komunistička partija Jugoslavije.

– 1925. U Užice je stigao prvi vlak, popularno nazvan “Ćira”. Prestao je prometovati 1974. godine, kada je ukinuta pruga uskog kolosjeka.

– 1942. Britansko ratno zrakoplovstvo je u Drugom svjetskom ratu zasulo bombama njemački grad Bremen, važnu pomorsku i podmorničku luku.

– 1950. Napadom sjevernokorejskih trupa na Republiku Koreju (Južnu Koreju) počeo je Korejski rat.

– 1975. Premijerka Indije Indira Gandhi proglasila je izvanredno stanje da bi zaustavila kampanju za njeno povlačenje s vlasti. Uhićeni su lideri opozicije, sindikata i intelektualci.

– 1975. Mozambik je nakon 477 godina stekao nezavisnost od Portugalije, a vlast je preuzeo revolucionarni Front za oslobođenje Mozambika (Frelimo).

– 1988. U Luksemburgu je potpisana Deklaracija o uspostavljanju službenih odnosa Europske zajednice i Savjeta za uzajamnu ekonomsku pomoć.

– 1991. Posljednje sovjetske jedinice napustile su Čehoslovačku, 23 godine nakon vojne intervencije Varšavskog pakta kojom je prekinuta reformistička politika Alexandera Dubceka.

– 1997. U 87. godini u Prizu umro francuski okeanograf Jacques-Yves Cousteau. Konstruirao je ronilački aparat vodena pluća i filmsku kameru za podvodno snimanje.

Dobitnik je tri Oskara, a za film “Svet tišine”, koji je snimio s francuskim režiserom Lujom Malom, dobio je na festivalu u Canu 1956. “Zlatnu palmu”.

– 1999. SAD su ponudile nagradu od pet milijuna dolara za informacije koje bi omogućile uhićenje ratnih lidera bosanskih Srba Radovana Karadžića i Ratka Mladića i predsjednika SR Jugoslavije Slobodana Miloševića, optuženih za ratne zločine.

– 2002. U Zagrebu je počela konferencija “Regionalna stabilnost i suradnja: NATO, Hrvatska i jugoistočna Europa”.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Lapsus band napravio muzički spektakl u Kalesiji

  Kup šehida općine Kalesija osvojila ekipa FK Memići

  Ove zemlje su bile protiv ili suzdržane o Rezoluciji o genocidu u Sre …

  Historijski trenutak: Generalna skupština UN-a usvojila Rezoluciju o …

  Dodik vrijeđao žrtve i mahao biračkim spiskom

  CLOSE
  CLOSE