Kalesija 20°

Dogodilo se na današnji dan

– 1621. Nizozemska “Zapadnoindijska kompanija” dobila je pravo da podigne naselje Nova Nizozemska na Manhattnu, koje je vremenom preraslo u New York.

220px-KokoTaylor2006 – 1896. Mladi Henry Ford konstruirao je prvi američki automobil na benzinski pogon, kvadracikl na četiri kotača bicikla.

– 1899. U 74. godini u Beču je umro Johann Strauss Mlađi, austrijski skladatelj i dirigent sin Johanna Straussa Starijega. Straussovi valceri, posebice ‘Na lijepom plavom Dunavu’, ‘Priče iz Bečke šume’,'Život umjetnika’, te opere ‘Šišmiš’ i ‘Barun Ciganin’ osvojili su svijet.

– 1924. Od tuberkuloze grla u Beču je umro veliki austrijski književnik Franz Kafka. Bolesnik i osamljenik, Kafka je zaokupljen motivima kao što su neshvatljiva kob zarobljena čovjeka, prelijevanje more u stvarnost.

– 1976. U Argentini je nađen ubijen bivši bolivijski predsjednik Juan Jose Torres.

– 2001. U 86. godini umro holivudski glumac Anthony Quinn. U svojoj 50-godišnjoj filmskoj karijeri snimio je više od sto filmova, a Oscara je osvojio za sporednu ulogu u filmovima Viva Zapata! i Žudnja za životom. Većina publike sjeća ga se po ulozi grčkog seljaka Zorbe u filmu Grk Zorba iz 1964. za koju je bio nominiran za Oscara.

– 2006. Skupština Crne Gore usvojila Deklaraciju neovisne Crne Gore, čime je formalno proglašena obnova crnogorske državnosti.

– 2009. Umrla američka pjevačica Koko Taylor, zvana kraljica bluesa, dobitnica brojnih nagrada za blues glazbu, kao i nagrade Grammy 1984. godine.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Poziv mladima za učešće u Foto Konkursu 2024: “Bosna i Hercegovin …

Na današnji dan 1993. godine ubijen Hasib ef. Ramić, njegova supruga …

Generacije koje su dočekale izgradnju fiskulturne sale OŠ Kalesija, …

Ahmed Durgutović učenik generacije JU OŠ Memići

Jasmin Smajić kontrolor u finalnoj utakmici Kupa BiH u futsalu

CLOSE
CLOSE