Kalesija

Direktor “Energoinvesta” napustio Libiju: U Tripoliju je kao u Sarajevu 1992.

Jedan od onih bh. državljana koji su već napustili Libiju, direktor “Energoinvesta” Džemail Vlahovljak, otputovao je iz Tripolija turskim avionom. U izjavi za “Dnevni avaz”, nakon slijetanja na istanbulski aerodrom, kazao je da je u Libiji “raspad sistema”. Vlahovljak je bio smješten u hotelu u centru Tripolija

– Cijelu noć (s nedjelje na ponedjeljak, op. a.) pucalo se po Tripoliju, koji je posljednje uporište vlade. Bilo je kao u Sarajevu 1992. godine. U 1.30 sati podijelili su nam pasoše s recepcije, da se evakuiramo. Jutros rano (jučer, op. a.) prebačeni smo na aerodrom, na kojem je bilo 10.000 ljudi. Ja sam se, zahvaljujući prijatelju, uspio ubaciti u turski avion – kazao nam je Vlahovljak.

Zanimljivo je da je direktor “Energoinvesta” u petak, prije odlaska u Libiju, za “Avaz” kazao kako vjeruje da ovu zemlju neće zadesiti subina Egipta, odnosno da neće biti svrgavanja vlasti, jer je u Libiji znatno bolja socijalno-ekonomska situacija. Nakon boravka u Tripoliju promijenio je mišljenje.

– Mislim da će se stvari tamo dramatično brzo dešavati. Ako smijem prognozirati, za pet do sedam dana bit će sve uredu, a to znači da će režim Muamera Gadafija prestati da postoji – kazao nam je Vlahovljak, objašnjavajući kako je tačno da tamo nema toliko ekonomskih, ali da ima problema druge vrste.

Radnici traže spas

Vlahovljak kaže da će pokušati već danas organizirati neki avion da evakuira naše radnike. Iako kaže da “dolje situacija nije pod kontrolom”, odnosno da je “to pravi rat”, ističe da su naši radnici prilično sigurni. Prema njegovim riječima, sve aktivnosti su prestale, radnici su u kampovima, ali “svi misle samo na to kako da se spase”. “Energoinvest” u Libiji ima 79 ljudi.

(avaz)

(Istočna Bosna)

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Pretresi na više lokacija, pronađena veća količina oružja i ekspl …

  Bingo već 11 godina najbolji prijatelj SOS Dječijih sela u BiH

  Nakon jučerašnjeg ubistva u Lipnici oglasili se iz Tužilaštva TK

  Na području Kalesije u toku 2023. godine prijavljeno i evidentirano 1 …

  Naučite tkati ćilime sa Senadom Aščić

  CLOSE
  CLOSE