Kalesija 20°

Deset zapovijedi kojih se trebate pridržavati ako želite imati dobro zdravlje

Donosimo vam 10 pravila koja će vam pomoći da živite zdravo, sretno i dugo, a kojih se svako može pridržavati.

1. Ne pušite

I jedna cigareta je previše. Pušenje je najgora stvar koju možete učiniti svom zdravlju. Pušenje je jedan od najvećih uzročnika smrti u svijetu, a opet uzročnik smrti koji se najlakše može spriječiti – sve što je potrebno je prestati pušiti.

2. Ne sunčajte se u solariju

Kod ljudi koji se sunčaju u solariju postoji dva i po puta veći rizik da obole od malignog raka kože. Osim toga, solarij pospješuje brže starenje kože i pojavu bora. Kada se sunčate pod prirodnim suncem uvijek kožu namažite sredstvom sa zaštitnim faktorom.

3. Jedite čokoladu – umjereno

Možete jesti što god želite, ali pod uslovom da jedete umjereno. Čokolada ili sladoled bit će vam puno ukusniji jedete li ih jednom sedmično (npr. kao nagradu nakon cijele sedmice zdrave prehrane) nego kada ih jedete svaki dan.

4. Kontrolirajte holesterol i šećer u krvi

Uvijek budite upoznati s osnovnim brojkama bitnim za zdravlje. To znači da redovno kontrolirate nivo holesterola i šećera u krvi. Ako vodite računa o tim brojkama lakše ćete znati u kakvom vam je stanju organizam i morate li uvesti neke promjene što se tiče prehrane i fizičke aktivnosti.

5. Redovno se krećite

Stručnjaci preporučaju po 30 minuta tjelovježbe 5 dana u sedmici. To ne znači da svaki put morate odraditi intenzivan trening, i šetnja bržim korakom pozitivno će utjecati na vaše fizičko i psihičko zdravlje, prvenstveno na zdravlje srca. 

6. Upoznajte se s historijom bolesti u vašoj porodici

Vodite računa o bolestima koje su postojale u vašoj porodici, prvenstveno o ozbiljnim bolestima kao što su bolesti srca, rak, moždani udar, dijabetes i slične bolesti. Poznavanje porodične historije bolesti pomoći će vam da obratite pažnju na određene moguće zdravstvene rizike.

7. Pijte zeleni čaj

Zeleni čak bogat je antioskidansima, tvarima bitnim za zdravlje čitavog organizma, a pomaže i kod mršavljenja. Svaki dan nagradite svoj organizam s jednom ili dvije šoljice zelenog čaja.

8. Ne pijte gazirana pića

Ako se nikako ne možete riješiti potrebe za gaziranim, uzmite dijetno gazirano piće. Regularni gazirani napici krcati su kalorijama i šećerom zbog čega i debljaju, a osjećaj da vam utaže žeđ samo je privremen. Što više gaziranog pijete, to ćete više imati potrebu za još. 

9. Redovno se kontrolirajte kod ljekara

Godišnji papa test i pregledi grudi vrlo su važni za žene svih dobi.

– U današnje vrijeme nijedna žena ne bi smjela umrijeti od raka jajnika jer redovnim pregledima rak se može prevenirati, odnosno izliječiti. Ženama se preporučuje da jednom mjesečno obavljaju samopregled grudi i to najbolje dva, tri dana nakon završetka menstruacije te da poslije 40. godine jednom godišnje naprave pregled mamogramom – kažu lijekari

10. Izbjegavajte bijele ugljikohidrate

Što je vaš tanjir šareniji, to bolje. Hrana zelene, crvene, žute boje uvijek je dobrodošla, a ugljikohidrate ne morate u potpunosti izbaciti. Samo izaberite zdraviju varijantu pa bijelu rižu, bijeli hljeb i bijelu tjesteninu, koji nemaju gotovo nikakvu hranjivu vrijednost, zamijenite onima od cjelovitog zrnja i ugljikohidratima koji ne debljaju. 

Izvor: Zadovoljna.hr

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Poziv mladima za učešće u Foto Konkursu 2024: “Bosna i Hercegovin …

Na današnji dan 1993. godine ubijen Hasib ef. Ramić, njegova supruga …

Generacije koje su dočekale izgradnju fiskulturne sale OŠ Kalesija, …

Ahmed Durgutović učenik generacije JU OŠ Memići

Jasmin Smajić kontrolor u finalnoj utakmici Kupa BiH u futsalu

CLOSE
CLOSE