Kalesija 27°

Burek u Dubajiu: Arapi poludili za bosanskom hranom!


U Abu Dhabiju je prije nekoliko dana održana humanitarna manifestacija Small World kojom se prikuplja pomoć za djecu svijeta u nevolji.

U projektu je prvi put učestvovala i Ambasada BiH organiziravši štand u Abu Dhabiju koji je izazvao najveću pažnju učesnika

Pred skoro dvije hiljade posjetitelja, među kojima je bila i holivudska zvijezda Billy Zane, u Emirates Palaceu u Abu Dhabiju održana je humanitarna manifestacija kako bi se prikupio novac za pomoć djeci svijeta.

Najveći dio prihoda s ove manifestacije odlazi za djecu Japana, dok će se dio prikupljenih sredstava uplatiti na račune tri bosanskohercegovačka doma za nezbrinutu djecu, Bjelave u Sarajevu, domu Mostar i banjalučkom Rada Vranješević.

Manifestacija je održana pod pokroviteljstvom Sheikha Nahyana bin Mubareka Al Nahyana, ministra visokog obrazovanja i naučnih istraživanja Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Među 28 ambasada i konzulata u UAE prvi je put u ovom projektu učestvovala i ambasada BiH u ovoj zemlji.

„Ideja organizatora je bila da s ambasadama aktivira dijasporu, a nama to nije bilo jednostavno jer naših ljudi u Emiratima nema mnogo”, kažala je Sanita Lisica, sekretar ambasade u UAE.

„Arapi su doslovce ‘poludjeli’ za burekom, a nije im bilo mrsko probati ni sarmu u japraku. Kukuruza koju smo služili udrobljenu u jogurtu najviše se svidjela Nigerijcima koji su se po nekoliko puta vraćali po porciju. Naravno, neizostavno je bolo suho meso i sudžuk. Uživalo se i u bosanskom lokumu i patišpanji, a nisu nam dozvolili da serviramo baklave i tufahije jer su one u agdi a to nam nije bilo dopušteno. Moram se pohvaliti kako su svi tokom manifestacije jedni drugima govorili da idu na bosanski štand jer na njemu ima dobre hrane.”

Small World je zamišljen kao projekat prikupljanja novaca za djecu u nevolji i Ambasada BiH je trebala predložiti jednu humanitarnu organizaciju s kojom će Small World sarađivati u distribuciji pomoći.

„Mi smo inisistirali da se, zbog strukture naše države, pomoć proslijedi u tri dječja doma u BiH koji su nam poslali svoje podatke a sve je to u konačnici verificirano od Crvenog polumjeseca UAE”, kaže Lisica.

Zaključila je da “će pomoć prikupljena tokom ovoe manifestacije uglavnom biti proslijeđena djeci Japana dok će domovi u Mostaru, Banja Luci i Sarajevu ravnomjerno dobiti dio koji je prikupljen i koji pripada BiH”.

Slobodna Bosna

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

U Kalesiji održan Internacionali festival folklora: Pored domaćina G …

Finalizirana akcija nabavke i ugradnje koševa na džematskom igrališ …

Klanjana kolektivna dženaza za četiri žrtve iz Prijedora i doline S …

Mašović: U Prijedoru se nalaze još deseci masovnih i stotine pojedi …

Spomenik bosansko-hercegovačkoj ženi u Živinicama

CLOSE
CLOSE