Kalesija 10°

BPS Sefer Halilović stao u zaštitu diskriminacijskog odnosa nad taksistima Kalesije i Sapne

Danas je u prostorijama Skupštine TK održan sastanak Komisije za rad, zdravstvo i socijalnu politiku na kojoj je između ostalog razmatran zahtjev Udruženja taksi prevoznika općine Kalesija i Sapna. Naime pomenuto udruženje se obratilo radnim tijelima Skupštine TK sa nadom da im pomogne u otklanjanju nepravilnosti prisutnih prilikom obavljanja taksi  usluga. Radi se o tome da taksi prevoznik prilikom ulaska u područeje druge općine mora prekriti ili skloniti TAXI oznaku sa svoga vozila dok prolazi preko teritorije druge općine. Ovakav Pravilnik se krši sa Ustavom Bosne i Hercegovine, Ustavom Federacije BiH te članom 35. dosadašnjeg  Pravilnika jer diskriminira taksi prevoznike kao vlasnike taksi vozila u odnosu na taksi prevoznike drugih općina kroz koje proleze prilikom vršenje svoje djelatnosti kao i ograničavanja slobode kretanja osobama koje koriste njihove usluge te nelegalno obavljanje taksi djelatnosti prilikom prolaska kroz područje druge općine s obzirom na odredbe člana 35.dosadašnjeg Pravilnika ( jer u tom slučaju ne posjeduju oznake za taksi vozila, a obavezni su ).
Član pomenute Komisije i Poslanik u Skupštini Tuzlanskog kantona  ispred BPS-a dr. Mirsad Selimović je kontaktiran od strane članova Udruženja taksi prevoznika općine Kalesija – Sapna i njihovog pravnog  zastupnika po ovome pitanju sa molbom da se uključi i pomogne riješavanje pomenutih poteškoća.
Na današnjem sastanku Komisije za rad, zdravstvo i socijalnu politiku pored široke rasprave i uz nastojanje Poslanika BPS-a da se ovakav zahtjev uvrsti u Skupšinsku proceduru, dogovoreno je da o svemu ovome svoje mišljenje dostavi i Ministarstvo za trgovinu, turizam i saobraćaj posle čega će se odlučiti o daljnjem postupku u cilju riješavanja tekućeg problema.
BPS Sefer Halilović je stava da se što prije mora iznaći rješenje ovog već dugoročnog problema za taksiste ovoga područja a koji je nastao izglasavanjem evidentno lobiranih pojedinih Poslanika pošlog saziva Skupštine TK, uz kršenje Zakonskih procedura a u cilju zadovoljavanja interesa taksista koji nisu sa ovoga prostora i daje punu  podršku  Udruženju taksista Kalesija-Sapna  u njihovim zahtjevima.

Sektor  za komunikacije, BPS Kalesija

SPONZORISAN ČLANAK

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Riješeno trajno stambeno zbrinjavanje za 19 porodica u Kladnju

  Pojedini direktori javnih institucija i agencija u FBiH imaju platu i …

  „Kalesijski šampion znanja 2023“:Predstavljamo sve dobitnike priz …

  Savjetovalište za psihološku podršku parovima koji planiraju brak, …

  Savo Milošević postaje novi selektor reprezentacije BiH, potvrda sti …

  CLOSE
  CLOSE