Kalesija

BKC: Promovirane  knjige „Sudbina Imrana i Nahle“ i „Čovjek i religija“ Rasima Hadžića

U velikoj sali JU BKC „Alija Izetbegović“ Kalesija jučer, 20. septembra (srijeda), održana je promocija dviju novih knjiga Rasima Hadžića. Publici su predstavljene knjige „Sudbina Imrana i Nahle, roman, i „Čovjek i religija“,teološko-filozoska promišljanja.

Osima autora, o knjigama su govorili i mr. Alija Muminović, Husin Tokić, recenzent knjige, Bajro Perva književnik, i Hadžem Hajdarević, predsjednik Društva pisaca BiH. Moderator je bio književnik Fahrudin Sinanović.

Svi promotori su istakli da je autor svoj dožvljaj svijeta oko sebe, čovjeka, prije svega, na vješt način prikazao i u knjizi „Sudbina Imrana i Nahle“, u romanesknoj formi, a i u knjizi „Čovjek i religija“ u formi teoloških i filozofskih eseja, promišljanja. Iako ne živi u Kalesiji, već u Tuzli, Rasima Hadžić se u svojim knjigama, u svojim romanima, vraća u Kalesiju i piše o običnom kalesijskom čovjek, o ovdašnjim običajima, događajima, tradiciji…

Posebno se zahvalio Kalesijcu Salihu Požegiću, koji živi i radi u Njemačkoj, u Dizeldorfu, koji je sponzorirao objavljivanje knjige „Čovjek i religija“.

Svi posjetioci, a bilo ih je oko stotinu, na kraj su na poklon dobili knjigu. Poslije promocije druženje je nastavljeno u kultnom Slatkom ćošetu.

Kada je riječ o promocijama 26. septembra, u utorak, sa početkom u 17,30 sati, bit će predstavljena monografija “Šeher kod Kalesije (sa okolinom)” autora mr. Dževada Tosunbegovića. O knjizi će govoriti prof. dr. Salih Kulenović, prof. dr. Sead Selimović, mr. Rusmir Djedović i doc. dr. Edin Ramić. Moderator će biti Fahrudin Sinanović.

O autoru:

Rasim Hadžić živi u Tuzli, a rođen je 1951. godine u Kalesiji. U Kalesiji je završio i osnovnu školu. Po završetku osnovne škole roditelji ga šalju u školu „Nuri Osmanije“ u Istanbul koju završava 1969. godine. Slijedi mu put u Gazi Husrev-begovu medresu, na kojoj diplomira 1975. godine. Imamsku misiju obavljao je četrnaest godina. Službovao je u džematima na području Dervente, Čelića, Kalesije i Tuzle, zatim u dijaspori: Hagen (Njemačka), Heiden, Apencel (Švicarska). Kao učenik medrese objavljivao u Zemzemu i Preporodu.

Prije romana „Sudbina Imrana i Nahle“ i knjige „Čovek i religija“, Rasim Hadžić je objavio knjige pjesama: Pjesme zvukom stišane, 1974; Ibrahim i njegov sin Ismail, 1991; Putokazi vjernika, 1991; Život Dženneta, 2005; Tražeći čovjeka, 2007; Iznad pedesetih, 2008. i Nevrijeme, 2017. Izdao je, također, i devet romana i drugih proznih djela: Ibrahimove žene i djeca, 2010; Dobri, 2011; Tamo kad odemo, 2013; Nesretnici, 2016; Đulka, 2018; Đulka 2, 2019; Stvaranje Adem, a.s., prvog čovjeka i poslanika na zemlji, 2020; Zaduženja, nagrade i kazne, 2021. i Veličanstveno, 2022.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Kalesija: Poziv za poljoprivrednike da prijave zemljište

  Najbolji rezultat u tri kategorije za Kalesijca Bakira Musića i brojn …

  Održana Izvještajna konferencija mladih Crvenog križa općine Kales …

  BKC Kalesija: U petak tribina „Palestina – ispit čovječanstva“

  Putevi u BiH: U višim planinskim predjelima mjestimično zaleđen ko …

  CLOSE
  CLOSE