Kalesija 12°

BiH na četvrtom mjestu najatraktivnijih turističkih destinacija za halal turiste

Halal turizam je novi oblik turističke ponude koji postaje sve popularniji. Podrazumijeva da turistima muslimanima budu zadovoljene dvije potrebe: omogućavanje uslova za obavljanje vjerskih obreda i halal hrana

Bosna i Hercegovina se nalazi na četvrtom mjestu najatraktivnijih turističkih destinacija u svijetu za halal turiste, pokazalo je istraživanje lista Halal Journal. Halal turizam u BiH treba da krene u sistemskom smjeru razvoja turizma. Ukratko, muslimani očekuju da im se u okviru ponude obezbjedi halal hrana, a u hotelima u kojima odsjedaju postojanje prostorije u kojoj mogu obavljati vjerske molitve.

„Turisti iz cijelog svijeta prepoznaju BiH kao potencijalno veoma dobru destinaciju gdje bi mogli provesti odmor. Mi s naše strane još nemamo odgovore na tri osnovna pitanja: gdje će spavati, šta će jesti i kako im kvalitetno približiti naše prirodne, kulturne i historijske znamenitosti. Ne možemo im odgovoriti na jednostavno pitanje: gdje mogu pojesti na halal način pripremljene ćevape ili burek, po čemu je naša zemlja poznata, kaže šef odjela za edukaciju Agencije za certificiranje halal kvalitete BiH Valdet Peštalić.

Uz određene promjene do halal kvaliteta

Halal proizvodi su provjereni, sigurni i ispunjavaju sve zahtjeve kvalitete. Halal naravno mogu koristiti i i osobe koje nisu muslimani jer nije u suprotnosti s odredbama drugih vjera.

„Vrlo je bitno da hrana koja se sprema u hotelu bude napravljena od halal namirnica. U sobama u kojima borave turisti treba napraviti određene prilagodbe. To podrazumijeva da u sobama u kojima borave koriste papuče, da na zidovima nema slika životinja ili ljudi, ali mogu biti slike prirode i slično te da u mini baru nema alkohola, kao i da bude označan pravac Kible“, navode iz Agencije za certificiranje halal kvaltete

Amir Sakić, direktor Agencije za certificiranje halal kvalitete u BiH, kaže da je moguće potvrditi da u BiH postoji veliki broj objekata koji već pružaju halal usluge u određenim oblicima, bilo da se radi o pripremanju i posluživanju hrane, koje uključuje organiziranje iftara ili posluživanje hrane u drugim prilikama, kao i adekvatnoj opremljenosti prostora.

“Ako isključimo slučajeve samodeklariranja, gosti i dalje svaki put moraju pitati da li je hrana halal. U skladu sa međunarodnim standardima, a i našim domaćim propisima, samodeklariranje halala neprihvatljiva praksa. Uvođenjem sistema certificiranja usluga pripremanja i posluživanja hrane, te rangiranja usluga smještaja i drugih sadržaja, obezbjeđuju se preduslovi da se ova oblast uredi u skladu sa međunarodnim normativima. Mi smo potpuno uvjereni da u BiH već boravi veliki broj turista kojima je halal jako važan, ali nemamo sistem prikupljanja podataka da bismo mogli govoriti i broju tih osoba”, kaže Sakić.

Halal turizam je već našao svoj put u svijetu

Direktor organizacije Crescent Rating iz Singapura, vodeće svjetske institucije za rangiranje hotela po sistemu Halal Friendly Travel, Fazal Bahardeen je istakao da muslimani sve više postaju brižni oko toga šta konzumiraju, brinu o finansijskim ugovorima, o tome kako putuju i provode odmor, jednostavno, žele da kada idu u inostranstvo, imaju obezbjeđene uslove za zadovoljenje potreba.

“BiH ima mnogo stvari koje može ponuditi. Da budem iskren, najljepšu vožnju koju sam imao u životu bila je od Mostara do Sarajeva. Predio je bio tako lijep. Moguće je da postoje i ljepša mjesta, ali ja ih nisam vidio. Ono što mi tražimo je da muslimani koji putuju po svijetu ne moraju brinuti o hrani ili o obavljanju molitve, tako da se mogu prepustiti uživanju koje im nudi neka zemlja. Dakle, ne trebaju brinuti o osnovnim potrebama. To je ono što pokušavamo uvesti u turističku ponudu. Muslimani sve više putuju po svijetu i predstavljaju najbrže rastući turistički segment današnjice. Broj turista muslimana se svake godine povećava za deset posto”, ističe Bahradeen. Godišnji promet u oblasti halal turizma iznosi preko 90 milijardi američkih dolara i trenutno učestvuje sa devet odsto u ukupnoj oblasti u svijetu.

(Deutsche Welle)

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Lapsus band napravio muzički spektakl u Kalesiji

  Kup šehida općine Kalesija osvojila ekipa FK Memići

  Ove zemlje su bile protiv ili suzdržane o Rezoluciji o genocidu u Sre …

  Historijski trenutak: Generalna skupština UN-a usvojila Rezoluciju o …

  Dodik vrijeđao žrtve i mahao biračkim spiskom

  CLOSE
  CLOSE