Kalesija -1°

Banja Luka calling: Zveckanje oružjem

– Ako je Vlada RS-a prekinula saradnju sa SIPA-om, od danas ja prekidam bilo koju vrstu saradnje sa saobraćajnom policijom RS-a! Oni nemaju mandat da kontrolišu moju brzinu, jer su jednonacionalna policija! Svako zaustavljanje moga vozila smatrat ću protivustavnim!

mesa_pargan

Istoga dana kada je Vlada RS-a, djelujući potpuno neracionalno, vidno zarobljena u kandžama predsjednika entiteta-republike Milorada Dodika, objavila da prekida saradnju sa SIPA-om i drugim državnim sigurnosnim agencijama, na društvenim mrežama se pojavio ovaj status povratnika u RS, izazivajući u prvi mah humoristične komentare. Međutim, uskoro će se pokazati da za smijeh nema mjesta. Vlada RS.a je izdala jasnu naredbu da MUP RS-a mora spriječiti ulazak SIPA-e i dugih agencija u institucije ovoga entiteta, najavivši mogućnost krvoprolića. Na ulicama su se pojavili policajci naoružani automatskim puškama spremni da pucaju u živo meso. Na značajnijim saobraćajnicama koje vode iz Federacije instalirani su svojevrsni punktovi na kojima je po desetak policajaca vršilo kontrolu ulazaka i izlazaka. U cijeloj zemlji su telefoni bili usijani, a mrežama je teklo samo jedno pitanje: da li će sutra izbiti rat?

Cijepanje zemlje

Strah koji se među građanima pojavio u samo nekoliko sati medijskog pumpanja adrenalina, pokazao je koliko ustvari mir u Bosni i Hercegovini visi o koncu. Događaj je važno upozorenje državnim i međunarodnim faktorima, ali prije svega on je izvrstan marker za dešifrovanje separatističko-nacionalističkog i kriminogenog djelovanja režima Milorada Dodika. Nekoliko dana ranije Vijeće za implementaciju mira zauzelo je stav da neće dozvoliti „ni po koju cijenu“ održavanje referenduma (bilo kojeg iz najavljene serije). Čini se da je došlo vrijeme i za uključenje Evrope i SAD-a. Sa Brijuna krajem prošloga mjeseca to je poručio i američki potpredsjednik Joseph Biden, indirektno priznavši da su u BiH prepustili inicijativu Rusiji i da zbog toga sada svi trpe posljedice.

Možda se Banjoj Luci zato i žuri?! Vlasti entiteta-repubike shvatile su da je „Rusija daleko, a Bog visoko“ i da se ne mogu uzdati u sigurnu i pravovremenu pomoć u cijepanju zemlje i daljem suprotstavljanju zapadnoj politici putem svojih referenduma. Potpuno svjesni hitnosti situacije, procijenili su da predaja aplikacije za pristupanje BiH Evropskoj uniji uskoro zaustavlja svaku aktivnost na disoluciji i destrukciji zemlje. Stoga je vlast iskoristila trenutak i pokušala odigrati potez, računajući na emociju građana. Iz sefa su izvadili zaključke koji su bili čuvani za trenutak kada budu proglašeni rezutati nekog od planiranih referenduma. Kockice su se skoro bile posložile, ali je ispod kontrole neplanski iskočila opozicija, koja je dan prije događaja u Bosanskom Novom, tražila da se Narodna skupština uvede u ustavno i zakonito djelovanje. Kada se to nije desilo, oni su napustili rad Skupštine.

Državni udar

Pošto se našao u Skupštini sam sa svojim istomišljenicima, Dodik je napravio ključnu grešku i otvorio paralelne frontove i protiv opozicije, i protiv Države, i protiv međunarodne zajednice, a Rusija je i dalje ostala daleko. Na odlasku, Milorad Dodik suočit će se sa svojim slabostima: vođenjem politike bez mudrosti i taktike, sa izraženom mržnjom i nacionalizmom, te kreiranom slikom u javnosti da je povezan sa svim kriminalnim aferama u entitetu-republici.

Mnogi su skloni reći da će “Mile otići kao što je i došao“ – sa NATO helikopterima i tenkovima! Da li je uvod u takav rasplet izvođenje policije na ulice? Znači li Dodikova „razvojna linija“ da je on sazreo da pokrene rat? Ili je to marionetska igra na žici kojom Rusija pokušava sačuvati pozicije u BiH – NATO tek u ovom trenutku postaje svjestan da zveckanje oružjem u Banjoj Luci znači kucanje na vrata Zagrebu i Briselu.

Nažalost, opozicija u RS-u pokušala je dati objašnjenje da je to samo Dodikov strah od hapšenja zbog kriminala, a ne rušenje države. Podsjetimo, ista je to ona opozicija koja je prošloga vikenda zaprijetila da neće poštovati Odluku Ustavnog suda.

Vlasti entiteta-republike dale su svojim (jedinim pod kontrolom) naoružanim jedinicama nalog da oružjem zaustave državne službe – srećom oružani incident se nije desio. Ali, svima je jasno da rat ne otpočinje ubijanjem, već objavom rata. Da je toga popodneva SIPA krenula u izvršenje bilo kojeg drugog zadatka na teritoriji RS-a bio bi to krvavi rasplet koji bi imao nesagledive posljedice. Pitanje je kako karakterizirati izvođenje policije na ulice, suprotstavljanje odlukama Ustavnog i Državnog suda, prijetnje…? Da li je to državni udar ili objava građanskog rata koju niko nije shvatio ozbiljno?

Dodikov potez je mnogo više od državnog udara. On je posljednje upozorenje za djelovanje. Prije svega on je upozorenje srpskoj politici u BiH koja je svoju ulogu kroz djelovanje Milorada Dodika i aktualne Vlade dovela do granice autodestruktivizma. Iza ove tačke, gdje je srpska politika dovela samu sebe i odnose u zemlji, samo postoji rat.

Duge cijevi su na ulicama. Sada trebaju hladne glave i čvrsta ruka Države. Povratak nazad. Bilo kako bilo Vlada RS-a će morati dopustiti da SIPA hapsi i pretresa u RS-u, makar to bio i kabinet Milorada Dodika, a povratnik sa početka ovoga teksta će zasigurno morati stati saobraćajnoj policiji, ako ga zaustavi. Jer ne postoji drugačiji način da se pravi red u ovoj zemlji.

I, nikako ne treba zaboraviti: zemlje članice Vijeća za implementaciju mira u BiH imaju obavezu da očuvaju mir u ovoj zemlji po svaku cijenu. Samo da se zna!

(Faktor.ba)

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Najbolji rezultat u tri kategorije za Kalesijca Bakira Musića i brojn …

  Održana Izvještajna konferencija mladih Crvenog križa općine Kales …

  BKC Kalesija: U petak tribina „Palestina – ispit čovječanstva“

  Putevi u BiH: U višim planinskim predjelima mjestimično zaleđen ko …

  Servisne informacije iz Živinica (11. 12. 2023.)

  CLOSE
  CLOSE