Kalesija

August 2. – Na današnji dan

– 1788. Umro Thomas Gainsborough, poznati engleski portretista i pejzažista i jedan od osnivača britanske Kraljevske akademije umjetnosti.

Henri_Cartier-Bresson– 1903. U Makedoniji je počeo Ilindenski ustanak za oslobađanje od turske vlasti tijekom kojega je stvorena Kruševska republika. Republika se održala samo 11 dana, a ustanak je u krvi ugušen.

– 1921. Umro Enrico Caruso, talijanski operni pjevač, koji je ostvario repertoar od 67 uloga lirskog i dramatskog žanra i bio uzoran interpretet verističkih opera, a pjevao je i talijanske canzone. Jedan je od prvih pjevača koji je snimio gramofonsku ploču.

– 1922. Umro Alexander Graham Bell, škotski naučnik, pronalazač i inovator, najpoznatiji po svom izumu, koji danas uglavnom svako domaćinstvo ima i koristi, a to je telefon. Pored svog rada na polju tehnologije telekomunikacija, zaslužan je i za važna otkrića u avijaciji i pomorstvu.

– 1980. U eksploziji na željezničkom kolodvoru u Bologni poginulo je 85 i ranjeno više od 200 osoba. To je bio najteži teroristički napad u Europi nakon Drugog svjetskog rata i izazvao je val masovnih protesta diljem Italije.

– 1992. Alžirske snage sigurnosti uhitile 50 naoružanih islamskih ekstremista i oduzele njihovo skladište oružja u kojemu je pronađeno 150 bombi.

– 2004. Umro francuski fotograf Henri Cartier-Bresson, jedan od najvećih fotografa dvadesetoga stoljeća. Uz ostalo, proslavio se 1954. godine, kada je postao prvi zapadni fotograf koji je godinu nakon Staljinove smrti dobio dopuštenje za ulaz u Sovjetski Savez.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  U FBiH će biti snižene i fiksirane cijene za 40 proizvoda: “Ob …

  Predstavnice Udruženja “Snaga nezavisne žene” prisustvov …

  VIDEO/Opljačkana mjenjačnica u centru Kalesije, prije izvršene plja …

  Kalesijac Nadir Muhamedbegović debitovao za seniorski tim Sparsa

  Putevi u BiH: Usporeno se saobraća dionicama preko planinskih prevoja

  CLOSE
  CLOSE