Kalesija 23°

AUDIO/ Zbog “nepostojanja dovoljno dokaza”: Prekinuta istraga protiv SDP-a u slučaju “Reket”

Tužilaštvo BiH prije nekoliko dana donijelo je odluku o obustavi istrage protiv predsjednika SDP-a Zlatka Lagumdžije i potpredsjednika te stranke i načelnika sarajevske općine Novi Grad Damira Hadžića u slučaju “Reket SDP-a”, saznaje Dnevni avaz.


U istrazi u aferi “reket SDP-a”, koju je vodilo Tužilaštvo BiH, pored predsjednika SDP-a Zlatka Lagumdžije, direktora firme “Butmir” Huseina Hasibovića i načelnika opštine Novi Grad i potpredsjednika SDP-a Damira Hadžića, saslušano je još niz aktera i svjedoka.

Podsjećamo, u medijima je emitovan audio snimak razgovora u kojem čelni ljudi SDP-a za izmjene prostornog plana u Sarajevu od grupe biznismena pokušavaju da iznude novac. Ovaj slučaj u javnosti je poznat kao afera “reket SDP-a“, koja obuhvata sami vrh te stranke sa predsjednikom Zlatkom Lagumdžijom na čelu.

SDP je u aferi “reket” tražio 2,2 miliona KM od direktora “ASA Holdinga” Nihada Imamovića i još nekoliko investitora.

Akteri snimljenog razgovora su bili Husein Hasibović u ime SDP-a i nepoznata osoba u ime investitora, odnosno “ASA Holdinga”. Iz razgovora se može naslutiti da se radi o direktoru “ASA Holdinga” Nihadu Imamoviću.

Ništa ne brini, poslije primopredaje novca sve potrebno će biti usvojeno na narednoj sjednici. Tvoje je samo da doneseš tašnu s novcem po koju će da dođe šef – govori Hasibović.

Nihad Imamović je kasnije novinarima izjavio da je na njegovo pitanje na koji bi se način taj novac predao, rečeno “da će se sve to odvijati u Bošnjačkom institutu”. Imamović kaže da “tačno stoji: onaj ko donese novac, donijeće ga u tašni. Šef će doći sa tašnom”.

Na fono snimku Hasibović govori sljedeće:

Doći ćeš ovdje ili se dešavalo na Bošnjačkom. Doći ćeš s tašnom. Šef će doći s tašnom, uzeti tašnu i do viđenja. I sutra da zakazujemo Gradsko vijeće. Dakle, pet puta je ponovljeno ne postoji ko bi sad mogao kočit. Tako ti kažem da je bilo. Eto. Zlatko i svi ostali… tu nema dileme – govori Hasibović.

Imamović je pokušaj reketiranja odmah prijavio FUP-u.

Prvoosumnjičeni u aferi “reket” Damir Hadžić i Husein Hasibović, te prvi čovjek SDP-a Zlatko Lagumdžija, u više navrata su u javnosti kategorički tvrdili da nikakve ucjene nije bilo i da je riječ o pokušajima da se SDP diskredituje pred izbore. Lagumdžija je ranije u Tužilaštvu BiH dao izjavu u svojstvu osumnjičenog.

U izvještaju Federalne uprave policije tada je navedeno da “postoji osnova sumnje da je Hadžić, nakon što investitori nisu dali traženi novac, prekoračio granice službenih ovlašćenja i uticao na neusvajanje izmjena Regulacionog plana”.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Osamnaestogodišnjak iz Zenice preminuo od posljedica zaraze morbilama

Tomislav Cvitanušić uplatio članarinu u MIZ Srebrenica

Predstavljen bh. tim za Olimpijske igre u Parizu, Lana Pudar najveći …

Malonogometni turnir Šeher-Osmaci 30. i 31. jula

Šejlin recept za pitu buraniju

CLOSE
CLOSE