Kalesija 12°

Assange: Facebook je najodvratniji špijunski stroj dosad izmišljen


U razgovoru za Russia Today, osnivač WikiLeaksa Julian Assange optužio je najpopularniju svjetsku društvenu mrežu – ali i firme poput Googlea i Yahooa – da prikupljaju podatke za američke obavještajne službe. Odgovarajući na pitanje kakvu su ulogu servisi poput Facebooka i Twittera odigrali u bliskoistočnim revolucijama odnosno koliko je lako manipulisati takvim medijima, Assange je nazvao Facebook najodvratnijim špijunskim strojem dosad izmišljenim, prenosi Tportal.

To je najveća svjetska baza podataka o ljudima, njihovim odnosima, imenima, adresama, lokacijama i komunikacijama, rođacima, sve pohranjeno u Sjedinjenim Državama i dostupno sjevernoameričkim obavještajnim službama.

Facebook, Google, Yahoo – sve te velike američke firme imaju ugrađena okruženja za američke obavještajce. (Obavještajcima) ne treba ni sudski nalog, imaju okruženje koje je razvijeno za njih.

E sad, znači li to da američki obavještajci ustvari upravljaju Facebookom? Ne, nije to baš tako. Ali u mogućnosti su vršiti pravni i politički pritisak na njih.

“A Facebooku je skupo predavati zapise jedan po jedan, pa su automatizirali proces. Svi koji dodaju prijatelje na Facebooku trebaju razumjeti da time besplatno grade baze podataka za američke obavještajne službe”, rekao je Assange.

Na Facebooku postoji nekoliko stranica vezanih uz Assangea. Najveća je dosad privukla više od 80 hiljada lajkova.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Svečanom sjednicom obilježena 111. godišnjica Udruženja ilmijje

  BKC “Alija Izetbegović” Kalesija: U petak predstava za dj …

  Sve više građevinara iz Bangladeša: I BiH počela da uvozi radnu sn …

  “Mladi žele više”: Udruženja iz Kalesije i Zvornika zaj …

  Mladi inžinjer iz Gračanice Asim Pedić pravi robote koji dostižu c …

  CLOSE
  CLOSE