Kalesija 12°

Američka agencija za međunarodni razvoj piše o mladima iz Bosne i Hercegovine: O njima priča svijet

Na zvaničnoj globalnoj Linkedin stranici Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) sa preko dva miliona pratilaca iz cijelog svijeta, izašla vijest o učesnicima i učesnicama USAID-ovog programa #WelcomeBack u Bosni i Hercegovini.

Riječ je o 11 mladih članova i članica bh. dijaspore, studenata iz BiH na studiju van zemlje i drugoj generaciji naših iseljenika, koji ovog ljeta rade prakse u kompanijama u domovini.

Zahvaljujući USAID-ovoj podršci kroz projekat “Diaspora Invest” realizira se Diaspora Summer Internship Program, koji je nakon dugo godina, oživio ideju rada sa drugom generacijom dijaspore i mladima kroz povezivanje sa domaćim kompanijama u BiH.

“U Bosni i Hercegovini, projekat USAID-a “Diaspora Invest” upravo je pokrenuo svoj program “Welcome Back” za ljetne poslovne prakse, fokusirajući se na mlade iz bosansko-hercegovačke dijaspore. To su profesionalci koji dolaze iz Sjedinjenih Američkih Država, Kanade, Švedske, Turske, Švicarske i Ujedinjenog Kraljevstva. Provest će mjesec dana na praksi u vodećim bh. kompanijama i bit će dio naše mreže #DobrodošliNazad mladih zagovornika koji njeguju aktivnu vezu BiH s mladima iz inostranstva i drugom generacijom dijaspore BiH.

Program prakse #WelcomeBack je samo jedan od mnogih načina na koji #USAIDBiH pomaže da se iskoristi ogroman potencijal dijaspore BiH”, stoji na zvaničnoj stranici USAID-a.

Među učesnicima ovog programa su Ajla Mandal iz SAD-a (ZenDev), Amilla Hadziç iz Turske (Klika), Amina Pezerović iz SAD-a (Represent Communications Bosna i Hercegovina), Mubina Crnic iz Švedske (Finshark), Edvina Ikeljic iz SAD-a (INTUITIVA), Ilma Grbo iz Švicarske (Faveda), Amir Dedeic iz Kanade (Ministry of Programming), Dennis Isak iz SAD-a (Communis Sarajevo), Bahrudin Trbalić iz SAD-a (Authority Partners), Emina Pašukan iz SAD-a (Adriatic Metals Plc), Nadia Selimović iz Ujedinjenog Kraljevstva (Nlogic Advisory).

USAID kroz projekat “Diaspora Invest” planira u narednih pet godina realizirati razmjene mladih, što je dijelom njihovih redovnih aktivnosti uz druge programe podrške investicijama dijaspore kroz grantove, povezivanju općina i gradova sa svojim dijasporskim zajednicama, osiguranju olakšanih pristupa finansiranju i povezivanju za razvoj i izlazak na međunarodna tržišta za domaće kompanije.

(Klix)

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Svečanom sjednicom obilježena 111. godišnjica Udruženja ilmijje

  BKC “Alija Izetbegović” Kalesija: U petak predstava za dj …

  Sve više građevinara iz Bangladeša: I BiH počela da uvozi radnu sn …

  “Mladi žele više”: Udruženja iz Kalesije i Zvornika zaj …

  Mladi inžinjer iz Gračanice Asim Pedić pravi robote koji dostižu c …

  CLOSE
  CLOSE