Kalesija 19°

Alma Amidžić Zukić na korzu svog grada pravi “rahat kahvu”: “Želja je dostupnim učiniti ono naše tradicionalno i domaćinsko”

“Žena si, možeš sve” jeste rečenica koja je postala kliše, međutim sagovornice koje smo upoznali kroz naš posao itekako dokazuju tačnost iste. Jedna od njih je i Alma Amidžić Zukić iz Sanskog Mosta. Prema onome što je napisala u poruci kao odgovor na pitanja za potrebe ovog teksta, pomislila sam kako sve uspijeva. Međutim, prema fotografijama koje nam je poslala iz istih razloga, vidjela se ogromna ljubav prema svemu što radi i što je ustvari veliki pokretač za sve poslove, projekte..U prvoj rečenici Alma je, zapravo, istakla da je prije svega sretna supruga i majka šesnaestogodišnjeg sina. Žena je, kako kaže, koja neizmjerno voli svoju domovinu i koja se trudi kreativnost,koju doživljava kao dar od Boga, iskoristi na svim životnim poljima.

U ranim jutarnjim satima odlazim u svoje plastenike u kojima berem friško, domaće povrće i izlažem za prodaju našem okolnom stanovništvu. To obično uspješno rasprodam do podne. Nakon toga imam dostave poklona koje pravim po želji kupca i vršim dostavu istih na željene adrese.
U ljetnoj sezoni, uspješno se odradi po nekoliko svadbi na kojima radim voćne stolove za mladence i njihove goste.” kaže naša sagovornica te dodaje:

Kao šlag na torti dolazi u večernjim satima na red i moja treća smjena a to je kuhanje rahat kafe na našem korzu. Sanski Most je grad kojeg posjećuje ogroman broj turista pa ideja o kuhanju rahat kafe se rodila iz želje da se na nekoliko kvadrata ponudi jednostavnost onog našeg tradicionalnog i domaćinskog što smo manje više svi nosimo u našim srcima ma gdje da se nalazili taj dio Bosne živi u nama. Baš onako kako sam i zamislila tako je i prihvaćeno, ljudi sa oduševljenjem svraćaju i piju rahat kafu, svaki put pitaju za stolicu više.”

A kako to biva, bez kahve nema priče. Uz nju se razbuđujemo, odmaramo, razgovaramo, planiramo….Upravo, kahava je bila i razlog ove lijepe, pozitivne priče. Priče o ženi koja se trudi svoj život učiniti što ispunjenijim i kvalitenijim, te donijeti osmijeh na lice drugim ljudima…

A kahve i to one rahat uvijek nam treba…

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

U Kalesiji održan Internacionali festival folklora: Pored domaćina G …

Finalizirana akcija nabavke i ugradnje koševa na džematskom igrališ …

Klanjana kolektivna dženaza za četiri žrtve iz Prijedora i doline S …

Mašović: U Prijedoru se nalaze još deseci masovnih i stotine pojedi …

Spomenik bosansko-hercegovačkoj ženi u Živinicama

CLOSE
CLOSE