Kalesija

90% svih firmi u BiH čine porodične firme!

Centar za edukaciju Pro Educa izdao je publikaciju “Porodične firme stub razvoja ekonomije BiH” u kojoj se navodi da su, pored izazova s kojima se sve firme suočavaju danas u doba ekonomske i finansijske krize, porodične firme suočene sa dodatnim problemima specifičnim samo za njih.

Činjenica da ove firme čine preko 90% svih firmi u BiH pod veliki upitnik se stavlja mogućnost da bh. privreda krene uzlaznom putanjom ukoliko se ne prepozna njihov značaj i pruži adekvatna podrška.

Publikacija koju čine tekstovi stručnjaka, profesora i praktičara iz oblasti preduzetništva, menadžmenta i prava, namijenjena je vlasnicima i direktorima porodičnih firmi, studentima ekonomije, menadžmenta i preduzetništva, te svim onima koji namjeravaju pokrenuti vlastitu firmu.

Preduzetničko razmišljanje, motivacija, upravljanje konfliktom, problemi porodičnih firmi, priprema narednih generacija za preuzimanje firme i prevazilaženje krize su samo neke od tema obrađenih u publikaciji, koja će se dijeliti besplatno.

Centar za edukaciju Pro Educa je po prvi put pokrenuo projekat ovakvog tipa u BiH kroz koji će se pružiti podrška porodičnim firmama u njihovom svakodnevnom radu i strateškom planiranju.

„Porodične firme su izuzetno značajna karika globalne ekonomije, što govori i činjenica da im se u svijetu u svim ekonomijama pridaje posebna pažnja, kako kroz donošenje strateških politika, tako i kroz pružanje podrške i različitih podsticaja. Projekat „Porodične firme u BiH“ je pokrenut prije svega jer su ove firme za bh. privredu zasigurno još i značajnije, i konačno je vrijeme da i naša javnost postane toga svjesna”, istakla je urednica Dunja Bošnjak.

Dodala je da “iako do sada niti jedna vlada u našoj zemlji nije pokazala spremnosti i interes da pomogne realizaciju ovog projekta, nadamo se da će projekat u budućnosti izazvati interesovanje naših preduzeća, ali i vlasti, jer je pomoć ovim firmama neophodna za razvoj cjelokupne bh. privrede“.

Nakon izdavanja publikacije koja se može preuzeti i na web stranici www.proeduca.net , krajem ove godine je u planu priprema organizacije prve konferencija „Porodične firme u BiH“.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Dr. Zumra Begić obavlja besplatne ginekološke preglede u Potočarima

  Četiri uspješne dame iz BiH dobitnice nagrade Business Women Awards …

  BiH nazaduje u borbi protiv korupcije: Pošast koja je postala model p …

  Sajam rukotvorina i proizvoda žena sa Majevice održan u Ugljeviku (V …

  Kalesija: Poziv za poljoprivrednike da prijave zemljište

  CLOSE
  CLOSE