Kalesija 23°

Tvrđava u Srebreniku prkosi vremenu, turistička atrakcija popularna zbog bogate historije i nezaboravnog pogleda

Najljepša i najočuvanija tvrđava u Bosni i Hercegovini nalazi se u Srebreniku. Zbog svoje bogate historije, načina gradnje zidine, pogleda koji se prostire do obližnjih naselja i bosanskih kuća, tvrđava je postala jedno od omiljenih mjesta za posjetu na području Tuzlanskog kantona.

Tvrđava je napravljena od kamena na nepristupačnoj stijeni, na sjeveroistočnim obroncima Majevice i kao takva prkosi vremenu i svim prilikama.

Decembra 2004. godine, tvrđava Srebrenik proglašena je nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

Tvrđava je podignuta na stijeni koja se izdiže od okolnog terena u visini od oko 50 do 70 m. Visinska razlika između najniže tačke na kojoj se nalazi kula III i najviše tačke na palati je oko 13 m. Stoga je cijela tvrđava stiješnjena na površini od oko 60 x 30 metara. Jugoistočno od kapi-kule, ispred prokopa, udaljena oko 17 m od ulaza u tvrđavu, nalazi se ruševina detaširane kvadratne kule (dužina stranica 7 m).

Bedemi tvrđave i vanjski dijelovi zidova svih kula i obora, koji su zajedno sa bedemima činili odbrambeni omotač tvrđave, su debeli oko 1,5 m, dok su svi ostali zidovi unutar bedema tanji. Cijela tvrđava je izgrađena u jednom potezu. U njoj su: četiri kule, obor, cisterna i stambena zgrada sa podrumom.

Da je riječ o neprocjenjivom historijskom blagu govori i činjenica da se nalazila na tadašnjim važnim vojnim putevima, što je tvrđavi davalo strateški značaj. Prema najstarijm izvorima Srebrenik se spominje 1333. godine, u povelji bana Stjepana II Kotromanića.

Pogled na obližnje krajolike i naselja nijednog posjetioca nisu ostavili ravnodušnim.

Tvrđava je privukla i sportiste, odnosno ljubitelje alpinizma.

Škola alpinizma, tačnije Penjački klub “UP” Živinice, u sklopu redovnih aktivnosti i obuke tvrđava je jedno od mjesta koje je savršeno za alpinizam, a polaznici dobijaju potpuno novo iskustvo i na jedan skroz jedinstven način mogu ući u prostorije kule.

Srebrenička tvrđava je turistička atrakcija koja je privukla pažnju i biciklista. Vožnja do ovog “kamenog blaga” je nezaboravna, kažu, te i pored toga što izuskuje veliki napor, uspon do tvrđave nije težak, već zadovoljstvo koje pruža dozu adrenalina i iščekivanja do dolaska na ovo predivno mjesto.

U periodu od 1975. do 1978. godine Srebrenik je temeljito konzerviran, a 2003. godine napravljen novi solidan most za pristup tvrđavi, danas nema većih oštećenja, pa dolazak do ove bosanske ljepotice nije problem. Dobra volja je jedino što vam treba do uspona koji će sigurno ostati urezan u sjećanje, a i zabilježiti nekoliko fotografija nije na odmet.

Projekat promocije članka je podržan od strane Vlade Federacije BiH.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Akademija FK “Sloga” privukla veliki broj dječaka: Održ …

Pripreme za narednu sezonu u FK “Bosna” počinju 1.jula

Kadeti OK “Bosna” osvojili prvo mjesto na turniru u Zenici

U Bosni uvijek imaš prijatelja: Sirijcu Abdurahmanu pružili dom i lj …

Dočekuša, razgovoruša, sikteruša, pije se sa merakom: U Kalesiji 7 …

CLOSE
CLOSE