Kalesija 24°

BKC Kalesija: Promocija monografije “Šeher kod Kalesije (sa okolinom)” autora Dževada Tosunbegovića

Promocije monografije “Šeher kod Kalesije (sa okolinom)” autora Dževada Tosunbegovića održat će se 26.09.2023. godine u sali JU BKC “Alija Izetbegović” Kalesija sa početkom u 17: 30 sati.

Knjiga je izašla u izdanju JU Bosanski kulturni centar “Alija Izetbegović” Kalesija i Udruženja “Gornja Spreča” Kalesija, recenzenti su akademik Salih Kulenović i mr. Rusmir Djedović.

Radi se o prvoj knjizi o ovom starom naselju na području današnjeg Šehera, koje je početkom osmanskog perioda imalo status bazara (trgovišta) Mramorak na karavanskom putu, oko kojeg se razvilo naselje Šeherdžik sa obilježjima manje kasabe, sa džamijom i pratećim sadržajima, zatim hanovima, dućanima, izgrađenim vodovodom, kao sjedište nahije Birač u Bosanskom sandžaku.

Knjiga pruža puno novih saznanja i zanimljivih podataka o prošlosti Šehera i okolnog područja, naročito o “zlatnom dobu” Šeherdžika (16. – 18.vijek), ali i u drugim periodima; o džamiji Ahmed-begovoj iz 16. vijeka kao centru učenosti i pismenosti šireg područja, o mektebi-ibtidaiji u Šeherdžiku iz austrougarskog perioda – popularno nazvanoj Mala medresa u Šeheru, i dr.

U knjizi su obrađena i naselja na lijevoj strani Spreče, koja su zajedno sa Šeherom više od pet stotina godina pripadala istoj administartivnoj jedinici, od Jelovog Brda i Gojčina do Matkovca, Borogova i Papraće, sa podacima o stanovništvu i familijama, vjerskom životu i ostalim aspektima društvenog, vjerskog i privrednog života područja.

U promociji knjige će učestvovati profesori Salih Kulenović, Sead Selimović, Rusmir Djedović i Edin Ramić (predsjednik odbora za izdavanje knjige).

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Pripreme za narednu sezonu u FK “Bosna” počinju 1.jula

Kadeti OK “Bosna” osvojili prvo mjesto na turniru u Zenici

U Bosni uvijek imaš prijatelja: Sirijcu Abdurahmanu pružili dom i lj …

Dočekuša, razgovoruša, sikteruša, pije se sa merakom: U Kalesiji 7 …

Ovo su simptomi toplotnog udara kod pasa i mačaka

CLOSE
CLOSE